Special la Digi24. Poveștile caselor boierești din București

Data publicării:
11112012 20case-33013

Pentru că în fiecare zi aflăm despre foarte multe case superbe dinBucureşti care sunt fie în paragină, fie dărâmate, noi am căutat şi excepţii, care nu sunt puţine. Insule de normalitate, salvate şi locuite. Nişte spaţii autentice, păstrate ca atare şi restaurate, pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare. Digi 24 va arată câteva dintrecasele boierești din Capitală, locuite astăzi chiar de urmașii celor care le-au construit. E vorba de familii istorice care au dat României personalități de primă mărime.

Primul reportaj din această serie este cel despre Casa Lecca. Dumitru Lecca este urmaş al unei vechi familii boierești moldovene, nepot de militar. Acesta a trecut prin temnițele comuniste încă înainte de majorat, pentru crima de a avea rădăcini sociale nesănătoase, dar el își spune povestea calm și detașat.

O casă care a rămas semeață în ciuda nenumăratelor încercări la care a fost supusă. Aşa poate fi descrisă cea în care locuieşte academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, urmaș al Basarabilor și al Cantacuzinilor. A fost ridicată în vremuri în care virtuțile cele mai înalte erau eleganța și învățătura. De un secol, familia Bălăceanu-Stolnici își apără aici identitatea și moștenirea.

Casa Erbiceanu din Capitală pare dovada vie a faptului că onestitatea şi voinţa de neclintit a oamenilor pot schimba destinul unei familii. Dinastie de intelectuali care a dat, de-a lungul vremii, academicieni, ingineri şi muzicieni, familia Erbiceanu a simţit din plin gustul amar al persecuţiilor din timpul regimului comunist. Dar înscenările, închisoarea şi pierderea obiectelor de familie nu au reuşit să îi îngenuncheze pe proprietari.

Familia Callimachi a dat Principatelor Române patru domnitori şi un mitropolit, care veghează acum, din ceruri, asupra familiei şi a casei. Le-au lăsat moştenire urmașilor amintiri şi relicve, cât să umple o casă. Casa i-a fost încredinţată cu limbă de moarte lui Dimitrie Callimachi de bunica sa.

O casă ca o călătorie în timp, în lumea strălucitoare a saloanelor și a ceaiurilor, unde conversația inteligentă era regină, iar lipsa de maniere, de eleganță și de educație erau păcate aspru taxate.Reședința Paleologu păstrează amintirea mai multor generații de oameni politici, diplomați și cărturari care au marcat istoria țării noastre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul neaşteptat făcut de Lia Olguta Vasilescu în spatele lui Crin Antonescu! Nu şi-a dat seama că e filmată...
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Pro FM
Anca Țurcașiu, declarații neașteptate despre căsătoria cu iubitul ei: „Trăim clipa!” Cei doi se cunosc de mai...
Film Now
Primele imagini din „Avatar: Fire and Ash”, dezvăluite la CinemaCon 2025: oameni de cenuşă, bărci aeriene...
Adevarul
Obiceiuri zilnice pe care europenii le respectă și de care americanii n-au auzit
Newsweek
Tăierea pensiilor speciale, praf în ochi. Propunerea guvernului îi lasă cu pensii de 38.000 lei
Digi FM
Acuzat de viol, Russell Brand, fostul soţ al lui Katy Perry, susţine că nu a fost „niciodată un violator”
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Brigitte Bardot, confesiuni la 90 de ani: „Am un temperament de foc, e greu să fiu doborâtă”. Cum arată o zi...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...