SPP va folosi sistemul de recunoaştere facială la summit-ul de la Sibiu din 2019, premieră pentru un summit european

Data publicării:
steaguri ue romania
Foto: Shutterstock

Reprezentanţi ai Departamentului de Siguranţă şi Securitate al Consiliului UE s-au aflat într-o vizită oficială în România pentru a verifica stadiul pregătirilor pe componenta de securitate, în vederea preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, prilej cu care le-a fost prezentat modul în care Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) este pregătit.

steaguri ue romania

Oficialii europeni, prezenţi la Bucureşti în perioada 2-5 decembrie, au fost informaţi în legătură cu pregătirile întreprinse de SPP şi au primit asigurări că toate „posibilele ameninţări” din prezent sunt sub controlul ofiţerilor care formează componenta de securitate română, în vederea asigurării securităţii pe parcursul întregii perioade de Preşedinţie a Consiliului UE.

Delegaţia europeană a vizitat sediul SPP şi departamentele Serviciului, printre care Centrul de Pregătire, fiind prezentate măsurile luate din punctul de vedere al instruirii şi pregătirii, astfel încât să se asigure o buna gestionare a evenimentelor ce se vor desfăşura în perioada următoare.

Oficialii europeni au fost informaţi şi despre faptul că experţii în securitate tehnică din cadrul SPP vor folosi sistemul de recunoaştere facială în cadrul summit-ului care va avea loc în mai 2019 la Sibiu, fiind pentru prima dată când un astfel de sistem este implementat în timpul unui summit european.

În conformitate cu jurisprudenţa şi cu legislaţia internaţională, ţările care găzduiesc organizaţii internaţionale au responsabilitatea să asigure securitatea acestor organizaţii şi a activităţilor întreprinse de acestea. De asemenea, au sarcina să asigure securitatea şi siguranţa deplasărilor delegaţilor care urmează să participe la activităţi. Ţările gazdă trebuie să ia toate măsurile preventive şi de siguranţă faţă de organizaţiile internaţionale de pe teritoriul lor şi faţă de delegaţiile care vor veni cu ocazia diverselor evenimente la nivel înalt.

Astfel, în contextul preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România, SPP trebuie să asigure securitatea evenimentelor găzduite şi să furnizeze, în mod constant, analize privind nivelul de ameninţare şi să întreprindă verificări de securitate pentru toţi participanţii, străini sau de naţionalitate română, prezenţi la evenimente.

Totodată, pe durata evenimentelor găzduite de România, ca ţară deţinătoare a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, SPP va colabora cu Departamentul de Siguranţă şi Securitate al Consiliului UE.

România va prelua la 1 ianuarie 2019 Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Aceasta este asigurată în prezent de Austria.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Digi FM
Femeia care a renunțat la deodorant, șampon și pastă de dinți. Soluția pe care a găsit-o pentru igienă...
Pro FM
Justin Bieber ar avea datorii de milioane de dolari, potrivit apropiaților: „Se confruntă cu propriii demoni”
Film Now
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu...
Adevarul
Trump îşi arată „prietenia” faţă de Putin printr-o invitaţie directă de a cuceri Ucraina. Europa, în alertă
Newsweek
Care pensionari trebuie să restituie bani din pensie? Ministerul Muncii a dat ordinul
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau pierderea unei persoane dragi face...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...