Sute de oameni au protestat în faţa ambasadei Marii Britanii din Sofia

Data publicării:
protest 20bulgaria 20volen 20siderov-48459

Protestul a fost iniţiat de mişcarea Ataka, grup de extremă-dreapta, cunoscut pentru viziunile xenofobe. Liderul grupului, Volen Siderov, a acuzat Marea Britanie de viziune duplicitară şi a numit guvernul britanic „rasist”.

El a cerut boicotarea produselor britanice şi interzicerea vânzării de proprietăţi bulgare britanicilor. El a declarat că „nicio persoană, indiferent de unde provine, nu are dreptul să afecteze drepturile cetăţenilor bulgari şi demnitatea naţiunii noastre”, arată Mediafax, care citează ediția electronică a Daily Mail.

Volen Siderov este de părere că Marea Britanie a încălcat regulile Tratatului de la Lisabona, care stipulează că toate persoanele din Marea Britanie au aceleaşi drepturi. „Este o ţară care ne-a urât dintotdeauna şi care nu a dorit ca noi să existăm”, a spus el.

Presa de la Sofia, publicația Novinite,scrie că în timpul protestului au fost împărțiți fluturași pe care se cereau scuze oficiale adresate Bulgariei și bulgarilor din partea reprezentanților diplomatici de la Londra.

Ambasada a fost închisă în timp ce sute de simpatizanţi s-au alăturat protestului, mulţi fiind îmbrăcaţi în uniforme paramilitare. Protestatarii au împărţit fluturaşe adresate amabasadorului Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, în care i se cere să-şi prezinte scuzele.

Mladen Ivov, unul dintre protestatari, a declarat că britanicii nu au respect. „În opinia mea mulţi britanici sunt leneşi. Bulgarii sunt muncitori. Mulţi merg în Marea Britanie şi îşi găsesc repede de lucru, însă mulţi fac doar ceea ce britanicii nu-şi doresc să facă. Britanicii preferă să trăiască pe ajutoarele sociale despre care ne acuză pe noi că le cerşim”, arată Mediafax.

Pe de altă parte, în România, reacțiile față de campania din Marea Britanie au fost de altă natură. Un cotidian central a lansat o acțiune de promovare a României drept destinație a britanicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri