Traian Băsescu: Am contat mult în viața lui Victor Ponta ca să ajungă premier, dar nu știu cât o să mai contez

Data publicării:
5 2012base-37060

„Nu am vrut să îi stric lui Oprescu aprinderea luminilor de iarnă și am zis să întârziem până după eveniment.

Încep cu un drept la replică, pe care îl adresez domnului premier. Zilele trecute, era frământat de faptul că aș fi putut face poliție politică sau, mai grav, că aș fi fost ofițer de contrainformații, În privința poliției politice, vă prezint avizul din 27 septembrie 2004, când eram în opoziție, eliberat de CNSAS. Am avut și un proces cu Mugur Ciuvică, pe care l-a pierdut. Nici acum nu mi-a plătit jumătatea de milion, ca daune morale.

Mai grav mi se pare un lucru. Un premier care spune despre președinte că a fost ofițer de contrainformații. E o informație gravă. Vă declar public și pe proprie răspundere că nu am fost nici ofițer de contrainformații, nici de securitate acoperit, nici ofițer SRI acoperit. Dacă aș fi avut o astfel de calitate, nu m-ar fi împiedicat să exercit funcția, dar ar fi trebuit să o fac publică.

Vreau să știți că la această afirmație a lui Ponta răspund fără reținere. Sunt ofițer în rezervă, căpitan comandor de marină, dar nu am avut nicio legătură cu serviciile de informații. Lucrul ar fi extrem de grav, dar nu ilegal. Ca atare, obligația, pentru a nu fi un politician cu dublă comandă ar fi fost să anunț public apartenența la un serviciu de informații, inclusiv de după revoluție.

Vreau să vedeți cutia de mesaje a USL pentru data de 5 decembrie. Unde vedeți subliniat cu roșu, e vorba de Băsescu. În patru pagini sunt menționat de 25 de ori. Ieri am fost menționat de 19 ori. E unul foarte interesant, care arată cât de mincinos este Victor Ponta, doctorul Victor Viorel Ponta, cu coabitarea. Iată pe pagina 2. „Să venim la vot cât mai mulți, pentru înfrângerea lui Băsescu”. Când este cinstit Ponta? Când vorbește de coabitare sau când face țintă de campanie din președinte, care nu este în campanie? Dar trebuie să mă apăr.

Am contat mult în viața lui Ponta ca să ajungă premier, dar nu știu cât o să mai contez sau până când. Mesajele sunt de tip bolșevic. Cu Crin Antonescu nu am nicio surpriză, dar cu Ponta, care vrea să pară un doctor, un om instruit, ba și cu masterate pe la Catania, message box-ul în care atacă președintele îl descalifică.

Actualul guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile până la alegeri și produce condiții de fraudare prin neanunțarea nr de electori. Este obligația guvernului să facă public numărul de cetățeni români cu drept de vot. Îi atenționez să nu uite, ca la referendum, pe cei 500.000 de români cu domiciliul stabil în străinătate.

Atenționez guvernul că ia românilor dreptul de vot. Nu este posibil să nu dai drept de vot celor cu șederi statuate legal pe teritoriul altor state. E un act de fraudă. Avem studenți care au rezidența acolo unde le este stabilită în pașaport, oameni cu contracte de muncă, cercetători care se află la studii sau în parteneriate pentru mai mult de șase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot. Se feresc de cei care lucrează afară, pentru că pe aceia nu îi păcălește nici trustul Antenelor, nici Ghiță, dar sunt drepturi constituționale.

Relația cu UE se deteriorează continuu, iar în noiembrie guvernul a primit o avalanșă de scrisori care nu îi aduceau chiar cele mai bune vești. Vreau să clarificăm lucrurile. Doctorul Ponta a spus gata, s-au deblocat banii. În scrisoare se constată progrese, și era timpul să fi făcut și guvernul Ponta ceva progrese. Pe urmă vin realitățile: guvernul Ponta, pentru a putea face sceneta cu ziaristul de la Cluj și cu Victor Viorel Ponta, a acceptat anulări de finanțări cu 25%. Asta înseamnă că toți cei care au primit finanțări pe POSDRU trebuie să ramburseze 25% din ce au primit. Aici vorbim de universități, oameni tineri care au vrut să își facă o afacere. Pentru ca în timpul campaniei să poată avea loc scena ziaristului căzut în extaz și a lui Ponta cu banii în studio, guvernul a acceptat corecții de 25% pe banii pe care i-a dat deja. E o sarcină uriașă. Guvernul a fost incompetent în negociere și pentru că nu a făcut nimic de la instalare și până la auditul din noiembrie a acceptat fără remușcări corecțiile. În aceeași scrisoare, se mai spune că toate facturile trebuie refăcute cu această reducere de 25% până la data de 15 decembrie, pentru ca în intervalul 15-31 decembrie să se facă plăți până la 130 milioane de euro, pentru ca România să nu aibă sume dezangajate.

Vreau să subliniez că avem o problemă, pe care o vor suporta beneficiarii de resurse de pe programul POSDRU și că Ponta a preferat ca înainte de alegeri să nu spună acest adevăr”.

„Dle Rus, nu sunteți pe lista mea scurtă pentru funcția de premieri, deci nu vă mai perpeliți. Am niște idei și acum pot să testez reacția. Oare ce ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase? Ce ar fi dacă ar fi dl Voiculescu?

Deocamdată, pe lista mea scurtă nu se află Tăriceanu, nici Rus, și fac un test cu Năstase și Voiculescu. În privința desemnării premierului e o chestiune ce va fi rezultatul consultărilor de după alegeri. Până atunci nu fac scenarii. Îmi este ușor să spun cine nu poate fi desemnat.

Niciun premier nu are majoritatea până nu o probează în Parlament. Majoritățile nu se declară, ele se constată în Parlament.

Voi invita la consultări după alegeri partidele, pentru că art. 103 face referire strict la partide”.

„Pe Ponta să îl puneți pe lista dvs”, a declarat președintele Băsescu, vorbind despre lista eventualilor candidați la funcția de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri