Un nou partid din Germania cere eliminarea monedei unice: „Euro distruge lent Uniunea Europeană”

Data publicării:
3-54147

Konrad Adam, fost redactor pe teme politice la cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung şi ales în Bundestag, este fondatorul partidului, alături de alţi jurnalişti şi experţi economici, cum ar fi profesorul universitar Bernd Lucke, relatează Deutsche Welle în ediţia de duminică.

Partidul „Alternativă pentru Germania” solicită desfiinţarea zonei euro şi iniţierea unei dezbateri deschise pe tema măsurilor de salvare din derapajul financiar, în condiţiile în care, vara trecută, un sondaj realizat de Der Spiegel releva că 54% dintre germani nu văd relevanţa investirii de sume uriaşe în salvarea zonei euro.

„Toate partidele politice reprezentate în Bundestag împărtăşesc aceeaşi opinie în privinţa salvării zonei euro”, a declarat Konrad Adam pentru Deutsche Welle. „Diferenţa apare doar în dezbaterea privind suma şi momentul în care ar trebui pusă ea la dispoziţie” ca ajutor, în scopul menţinerii actualei uniuni monetare, adaugă jurnalistul.

Euro e considerat drept ceva sfânt, iar oricine are altă opinie este respins, calificat drept populist sau blamat. Nu este corect”, atrage atenţia Konrad Adam. Este motivul pentru care a şi înfiinţat noul partid: „Dacă merg la vot, vreau să am posibilitatea de a alege, aşa că am vrut să creem o alternativă”, spune jurnalistul politician.

Planul de salvare a zonei euro pune Germania la plata a 21,68 miliarde de euro. Mecanismul menit să prevină falimentul statelor cu probleme în plata creditelor a venit până acum în ajutorul Greciei, Irlandei, Portugaliei, Spaniei şi Ciprului.

UE, distrus lent de propria monedă

Posibilitatea de a scăpa de moneda euro şi de a opri plăţile către mecanismul de salvare este pur şi simplu ignorată de politicienii germani, acuză membrii „Alternativei pentru Germania”. De fapt, dispariţia monedei unice ar fi cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla Europei, cred ei. „Ne temem că Uniunea Europeană nu doar că nu profită de pe urma euro, dar este de fapt chiar distrusă lent de aceasta”, a declarat şi Bernd Lucke, profesor la Universitatea Hamburg.

Euro nu, UE da

Membrii formaţiunii atrag atenţia că revendică destrămarea zonei euro, dar nu şi a Uniunii Europene. Ei propun o variantă în care statele să revină la moneda naţională sau să formeze mici uniuni monetare. Desigur, este necesară modificarea radicală a tratatelor europene.

„Alternativa pentru Germania” cere de asemenea putere mai mare de decizie pentru cetăţenii UE care, prin referendum, ar putea să îşi susţină poziţia referitor la chestiuni de interes major.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri