Galerie Foto Un român de 28 de ani a condus o grupare care a traficat 36.000 de oameni. Cum acționa rețeaua care a câștigat 150 de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
trafic-migranti-politie-frontiera
Poliţiştii de frontieră români au contribuit, alături de autorităţile austriece, la destructurarea unei rețele coordonată de un român, care a traficat 36.000 de migranți. FOTO: Poliția de Frontieră

O rețea de trafic de migranți coordonată de un român ar fi dus în vestul Europei, ilegal, peste 36.000 de sirieni, irakieni, indieni și alți străini. Gruparea din România era parte a unui lanț internațional de trafic, în care erau implicați ucraineni, turci, moldoveni și sârbi. Câștigurile obținute sunt uriașe - peste 150 de milioane de euro.

Un român în vârstă de 28 de ani a coordonat o grupare infracţională care a traficat peste 36.000 de migranţi. Ancheta a avut loc în colaborare cu autorităţile austriece, a anunţat, vineri, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.

"Poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, împreună cu autorităţile austriece, au documentat şi finalizat activităţile derulate pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată specializată în migraţia ilegală. Coordonatorul grupării este un român, în vârstă de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale", se arată într-un comunicat al ITPF Sighetu Marmaţiei.

El era urmărit internaţional cu mandat de arestare preventivă în trei state, respectiv România, Ungaria şi Austria.

Poliţiştii de frontieră români au contribuit, alături de autorităţile austriece, la destructurarea unei rețele coordonată de un român, care a traficat 36.000 de migranți. FOTO: Poliția de Frontieră
Poliţiştii de frontieră români au contribuit, alături de autorităţile austriece, la destructurarea unei rețele coordonată de un român, care a traficat 36.000 de migranți. FOTO: Poliția de Frontieră

Conform aceleiaşi surse, în reţea au activat peste 250 de traficanţi originari din Serbia, Ucraina, Estonia, Lituania, Turcia, România, dar şi din alte state, majoritatea fiind călăuze care conduceau autovehicule prin zone prestabilite.

În mai puţin de un şi jumătate, gruparea a traficat peste 36.000 de migranţi pe ruta Ungaria - Austria, respectiv Ungaria - Slovacia - Cehia - Austria.

Câştigurile rezultate din traficul de migranţi depăşesc 150 de milioane de euro, costul unui transfer fiind, în medie, de peste 4.000 euro pentru fiecare migrant.

La domiciliul unuia dintre membrii români ai grupării au fost găsite 27 de mașini care ar fi fost folosite pentru transportul migranţilor în Ungaria şi Austria.

În iulie 2021, Parchetul Tribunalului Maramureş a înregistrat un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. În urma anchetei s-a stabilit că mai mulţi cetăţeni români desfăşoară activităţi de călăuzire, transport şi adăpostire de migranţi de origine afro-asiatică pe teritoriul statelor Ungaria şi Austria.

Deoarece persoanele implicate coordonau întreaga activitate infracţională din Austria, informațiile și probele au fost transmise autorităţilor judiciare austriece, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) şi Biroului Ataşatului de Interne.

În Austria au fost reţinuţi peste 90 de membri ai grupării, în urma cooperării între structuri de poliţie ale landurilor Austria Inferioară şi Burgenland cu autorităţile române, cehe şi ungare.

"În urma probatoriului administrat, autorităţile statului Austria au emis mai multe mandate de arestare preventivă, inclusiv faţă de cetăţeni români. Astfel, la 04.05.2022, suspectul principal şi coordonatorul grupării a fost reţinut la Floreşti, judeţul Cluj, de către poliţişti din cadrul Poliţiei Române.

În data de 06.05.2022 a fost depistat de către poliţiştii de frontieră pe raza localităţii Sighetu Marmaţiei un alt membru al grupării, la care ulterior a fost pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară. La domiciliul acestuia au fost identificate un număr de 27 autoturisme despre care există suspiciunea rezonabilă că au fost folosite la transportul migranţilor pe teritoriul statelor Ungaria şi Austria", se mai menţionează în comunicatul ITPF Sighetu Marmaţiei. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai toxică carne din comerţ. Când o prăjeşti este şi mai periculoasă
Digi FM
Andreea Marin are emoții pentru fiica ei: “Învață foarte mult, urmează Bacalaureatul”. Violeta pleacă apoi la...
Pro FM
Debbie, fosta soție a lui Michael Jackson, de nerecunoscut la nouă ani după ce a învins cancerul. Cum arată...
Film Now
Cea mai mare temere a regizorului „Home Alone 2” în cazul în care ar elimina scena cu Trump: A devenit un...
Adevarul
Salariul mediu brut din România, mai mare ca în Japonia și Croația. Economist: „Dacă nu eram în UE și NATO...
Newsweek
O mare bancă anunță „apocalipsa”. Pensiile pot fi înghețate. Ce sume de bani pierd pensionarii?
Digi FM
Doi medici rezidenți, angajați în cel mai mare spital din Iași, au murit la distanță de două săptămâni...
Digi World
Crezi că rezolvi acest puzzle în 30 de secunde? Doar persoanele cu minți agere pot vedea unde se „ascunde”...
Digi Animal World
Un curcan a făcut haos într-un supermarket. Momentul când un polițist se luptă să-l prindă a devenit viral
Film Now
Cate Blanchett vrea să renunțe la actorie, după 30 de ani de carieră: Familia mea dă ochii peste cap când...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...