Victor Ponta: Crin Antonescu trebuie să-și construiască profilul de viitor președinte. Nu murim dacă mai stăm un an!

Data publicării:
28012013 20ponta 20crin-46374

Pe de altă parte, premierul a dat de înțeles că este supus unor presiuni în interiorul coaliției în ceea ce privește o nouă suspendare a președintelui Traian Băsescu, însă a precizat că opțiunea sa este „de prim-ministru” - aceea de a mai aștepta un an, până în 2014.

Întrebat ce ar alege să sacrifice, de dragul stabilității - relația cu USL sau coabitarea cu Traian Băsescu, în condițiile în care partenerii de coaliție ar cere o nouă suspendare a președintelui -, Victor Ponta a spus că „e normal ca Crin Antonescu să fie mai intransigent”, pentru că nu are obligațiile, instituționale, pe care le are el în calitate de prim-ministru, dar și pentru că este candidatul USL la funcția de președinte „și acum, și la anul”.

Are obligația, lucru pe care îl știe, l-am discutat de foarte multe ori, să-și prezinte profilul său de președinte. Traian Băsescu își încheie mandatul la anul, asta e singura certitudine. Și atunci oamenii vor să știe – dom'le, cine va veni după Traian Băsescu? Din punctul meu de vedere, marele favorit, inevitabil, este Crin Antonescu, iar Crin Antonescu trebuie să-și construiască profilul de viitor președinte al României”, a declarat Victor Ponta, luni seara, în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.

„Dacă ajungem în situația în care le un moment dat să spui – dom'le, ce faci, rămâi în situaţia asta instituţională cu Băsescu şi rupi USL-ul sau rămâi cu USL-ul și te cerți cu Băsescu – nu s-a pus problema după alegeri. Înainte de alegeri s-a pus de multe ori și de fiecare dată alegerea mea a fost pentru USL și pentru partenerii mei”, a mărturisit liderul PSD la Digi24. „După alegeri, însă, niciodată (...) nu a existat și nu cred că va exista o discuție între Crin Antonescu și mine – domnule, nu te mai vezi cu Băsescu sau nu mai discuți cu Băsescu sau te apuci și-l critici și tu...”, a adăugat premierul.

El a mai spus că liderul liberal a înțeles că premierul trebuie să colaboreze cu președintele, indiferent cine ar fi el, cu atât mai mult cu cât în discuțiile cu președintele PNL, de fiecare dată, Victor Ponta, îi spune: „Crin, data viitoare tu vei fi aici și cu tine voi colabora în același fel”.

La remarca lui Emil Hurezeanu că ar putea avea dezacorduri și cu Crin Antonescu în postura de președinte, premierul s-a declarat convins că va colabora mai bine cu partenerul de coaliție, pentru că „nu există animozități personale”.

„Nu murim dacă mai stăm un an!”

Întrebat cine anume i-a propus să opteze pentru USL sau Traian Băsescu, premierul a evitat să dea un răspuns tranșat, dar a explicat că imediat după numirea sa ca premier, la 7 mai, a avut o perioadă de circa o lună în care discuta cu președintele Traian Băsescu, negocia, era criticat. „În momentul în care lucrurile au degenerat spre un conflict între majoritatea USL și președinte, poziția mea a fost foarte tranșantă. Acuma, însă...Sigur, așteptarea există, încă foarte mare, haideți să-l suspendăm, haideți să terminăm mai repede, hai să-l demitem mai repede...aici, opțiunea mea rămâne cea a unui prim-ministru: dacă nu se întâmplă lucruri grave, mai putem să mai stăm un an până își termină mandatul, nu murim dacă mai stăm un an!”, a spus premierul la Digi24.„Dacă, Doamne ferește, se-ntâmplă noi conflicte, dar nu-mi doresc, cred că ar fi foarte rău pentru România...”, a adăugat președintele PSD.

Replică pentru Crin Antonescu: „Decizia mea e luată!”

„Există această percepție că Victor Ponta face concesii președintelui. E o problemă pe care dl. Victor Ponta trebuie să o ia în calcul ca om politic, pentru că este serioasă”, a declarat, luni seara, președintele PNL, Crin Antonescu, la un post de televiziune. Pus în fața acestei declarații, premierul Victor Ponta a replicat, la Digi24: „Păi și o iau în calcul!”, a spus premierul. „Decizia mea e foarte clară, obligația mea care-mi revine ca prim-ministru, înainte chiar de aceea ca om politic, este de a duce țara asta pe un drum stabil. Dacă asta presupune să fiu criticat – și pe bună dreptate – că fac concesii președintelui, că nu-i mai adresez epitete, că merg, dacă mă cheamă să discutăm anumite subiecte, decizia mea e luată – voi face acest lucru”, a punctat premierul, subliniind că acum are o responsabilitate mai mare decât cea de simplu lider de partid.

„În relațiile cu cancelariile străine, din păcate, dar și din fericire, de multe ori, sunt primul (om în stat - n.r.). Asta explică foarte multe dintre atitudinile mele – de ce nu mă cert cu dl. Barroso, de ce nu mă cert cu dna. Merkel...Ideea este că și președintele Barroso, și ceilalți prim-miniștri spun 'știu, parlamentul, președintele, justiția..., dar tu ești partenerul nostru, deci noi cu tine discutăm. Nemulțumirile noastre ți le exprimăm ție' ”, a explicat șeful Guvernului, la Digi24.

„Președintele are voie să mă critice, să mă fluiere, dar să nu intre pe terenul meu”

Victor Ponta a apreciat că până în prezent acordul de coabitare încheiat cu Traian Băsescu a fost respectat, iar președintele a înțeles că fiecare are zona sa de competență.

Pentru a ilustra situația, premierul a folosit o comparație din sport, cu un teren de fotbal, în care evoluează el împreună cu echipa guvernamentală, în timp ce președintele stă în tribuna de onoare. „Are voie să mă critice, să mă fluiere, important e să nu îmi intre pe teren”, a exemplificat prim-ministrul.

„Acest scop de fond al colaborarii instituționale s-a respectat”, a apreciat premierul, reliefând că este pentru prima dată când președintele nu s-a văzut cu delegația FMI. „Așa e normal”, a conchis premierul.

„Trebuie să convingem de acum pe viitorul președinte că sunt situații când este notar”

Premierul a vorbit și despre revizuirea Constituției și necesitatea unei alte împărțiri a zonelor de responsabilitate între președinte, premier și Parlament. „Viitorul șef al statului trebuie convins încă de pe acum că sunt multe situații în care președintele este notar”, a declarat premierul Victor Ponta referindu-se la o mai veche declarație a lui Traian Băsescu.

„Vreau să precizăm foarte clar care sunt competențele președintelui, pentru lucruri precum cine numește ambasadorii. Acum suntem pe același circuit ca și la procurorii-șefi, adică trebuie să îi propună Ministerul de Externe, că altfel nu îi poate numi președintele. Pe președintele Băsescu nu îl vom mai convinge niciodată, dar pe următorul președinte trebuie să îl convingem de acum, înainte să fie președinte, că sunt multe situații în care, da, președintele este notar: vezi dacă s-au îndeplinit condițiile legale pentru procurori, ambasadori, proiecte de legi și le semnezi”, a spus Victor Ponta.

El a asigurat însă că președintele nu va rămâne ca un „simplu monarh cu drepturi cutumiare”.

Citiţi şi:

Ce crede premierul despre numirea șefilor procurorilor: „Ne aflăm într-un blocaj”

MARI PROIECTE. Ce listă trebuie să-i prezinte Dan Șova premierului până la sfârșitul lui februarie

V. Ponta: Nu am fost niciodată nici fan, nici dușman al lui D. Voiculescu

Victor Ponta: A fost inoculată ideea că justiția din România este mai proastă decât altele

Adriana Săftoiu: Crin Antonescu copiază foarte mult ceea ce face Traian Băsescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...