VIRTUAL. 200 de euro este suma medie plătită într-un an ca mită de un român 

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea-14

Mita, şpaga sau atenţia. Este un fenomen atât de răspândit în România, încât a ajuns să pară ceva banal. Şi după cum locuitorii din Oltenia sunt diferiţi de cei din Banat, şi mita are propriile caracteristici, în funcţie de regiune.

Aşadar, mita se dă mai rar în special în zonele rurale din vest. În Bihor, Sibiu şi Braşov mita medie variază între 42 şi 50 de euro. Mai des şi mai scump plătesc servicii la care au, teoretic, dreptul garantat de stat cei care locuiesc în zonele dezvoltate.

De remarcat că mita medie oferită de un bucureştean este de 213 euro, însă nu este cea mai mare. Timiş conduce în clasamentul judeţelor unde se oferă cele mai substanţiale atenţii, urmat de Constaţa.

În primul rând, mita se dă în sistemul sanitar. Românii îşi plătesc scump sănătatea, iar 62 % dintre ei spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie. O treime dintre pacienţi au dat peste 200 de lei, aproape jumatate sub 100. 

Administraţia locală este un alt domeniu în care mita pare a fi la ea acasă. Podiumul este completat de instituţiile de control, fie că vorbim despre Garda Financiară, Direcţiile Sanitar Veterinare sau punctele de trecere a frontierei.

Nu trebuie însă să uităm că mita este larg răspândită şi în sistemul de învăţământ. Peste 60 % dintre tineri recunosc că au dat mită cadrelor didactice cel puţin o dată.

Dacă tragem linie, ajungem la concluzia că mita medie plătită de români este de 206 euro. Mai mare chiar decât salariul minim pe economie, care este în jur de 170 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri