Experiment. Cum se manifestă un incendiu în prezența unei concentrații mari de oxigen - VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
Experiment. Combustia în prezența unei surse de oxigen
Experiment. Combustia în prezența unei surse de oxigen Foto: captură YouTube

Un experiment arată cât de ușor se poate produce o tragedie ca aceea de la Piatra Neamț. Mai exact, demonstrează cum se manifestă un incendiu în prezența unei concentrații mari de oxigen. Vă avertizăm, nu încercați să repetați acest experiment.

Vedem, mai întâi, cum arde o țigară în mod obișnuit, în aerul pe care-l respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu țigara și cum arde dacă introducem oxigen medical. Puteți observa că țigara arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită. Flacăra albă care indică o ardere la sute de grade.

„În continuare, vreau să vă arăt cum arde o haină în condiții obișnuite. Observați că piesa de îmbrăcăminte nu ia foc imediat. Acum voi adăuga oxigen să vedem ce se întâmplă. Rețineți că haina va conține peste 23,5% oxigen pur. În timpul acestei demonstrații, folosim o bucată de metal pentru a simula pielea pacientului. Observați cum pielea și hainele pacientului iau foc mult mai repede în prezența oxigenului”, explică cel care face experimentul.

Următorul experiment presupune că un pacient care ar avea haine impregnate cu oxigen saturat își aprinde o țigară. Urmăriți ce se întâmplă:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Concluzia este că în prezența oxigenului, temperatura într-un incendiu este mult mai mare, poate ajunge până la 1.600 de grade Celsius, în funcție de natura materialului care arde. Consecința asupra oamenilor sunt arsuri foarte grave, de cele mai multe ori letale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri