Gheorghiță: Unele cazuri de infectare cu tulpina Delta par de origine autohtonă. Varianta va deveni dominantă în august

Data actualizării: Data publicării:
Medicul militar Valeriu Gheorghiță cu mască de protecție.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare .Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tulpina Delta a coronavirusului a făcut prima victimă în România. Este vorba de o femeie în vârstă de 72 de ani, care era internată la Spitalul Judeţean Piteşti și nu era vaccinată, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Unele dintre cazurile de infectare cu această variantă detectate până acum în țară par să nu aibă nicio legătură cu străinătatea. Gheorghiță spune că e important ca numărul românilor care se vaccinează împotriva COVID să fie cât mai mare, în condițiile în care această variantă mai contagioasă va deveni în curând dominantă la nivel global.

„Din datele INSP, din secvențierile realizate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistrate pe teritoriul României în 9 județe, cele mai multe fiind raportate în județul Ilfov, urmat de județul Argeș și municipiul București”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

„O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant și anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important. Tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere, de cel puțin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV și de asemenea se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienței vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare”, a adăugat medicul.

„Așadar, e foarte important să avem schema de vaccinare completă pentru a beneficia de protecția maximală față de această variantă de îngrijorare, tulpina Delta. De asemenea, e important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o creștere a numărului de cazuri. Atât OMS, cât și Centrul European de Control al Bolilor estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global și nu doar în anumite țări. Până la sfârșitul lunii august, datele preconizate sugerează o dominanță a acestei tulpini la 90% din cazurile de COVID-19, ceea ce este evident îngrijorător”, a mai spus Gheorghiță.

„Tocmai de aceea readuc aminte importanța vaccinării ca măsură de prevenție, pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut pentru a limita o răspândire a infecției în rândul populației. Datele existente ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate sau vaccinate incomplet”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...