Instanţa supremă a decis: Puteţi fi amendaţi pentru viteză şi de poliţişti care nu au radare

Data actualizării: Data publicării:
9 AMENDA

Cine trebuie să dea amenda pentru depăşirea vitezei: poliţistul care face înregistrarea video sau colegii săi care află prin staţie pe cine să oprească?. Este chestiunea pe care au lămurit-o azi judecătorii Curţii Supreme, după ce un avocat din Caraş Severin a spus că nu poate fi sancţionat de un poliţist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedeşte că a depăşit viteza legală.

9 AMENDA

ACTUALIZARE 19.00. Dacă v-a prins radarul, puteţi fi amendaţi nu doar de agentul care constată abaterea, ci şi de colegii lui care vă trag pe dreapta, la câţiva kilometri distanţă. Chestiunea a fost tranşată definitiv în instanţă, aşa că şoferii care plănuiau să conteste la tribunal amenda primită de un alt echipaj decât cel care a înregistrat viteza nu mai au nicio şansă de câştig.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Astfel de situaţii sunt perfect legale. Amenzile pentru viteză pot fi date şi de alţi poliţişti decât cei care au aparatele radar. Este decizia definitivă a Instanţei Supreme, care a deschis un proces după ce un avocat din Caraş Severin a sesizat instanţa.

Argumentele şoferului care a declanşat procesul au fost că doar agentul constatator, adică cel care înregistrează viteza cu radarul, poate da sancţiunea, nu şi colegii săi care sunt la distanţă şi primesc datele prin staţie.

Avocatul a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar, nu poate amenda un şofer.

Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul procesului: „În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”.

Judecătorii Curţii Supreme nu i-au dat dreptate avocatului.

„Poliţistul rutier poate încheia procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier.”, a decis instanţa supremă.

În alte ţări europene, şoferii nu au nicio şansă să conteste dreptul unui poliţist de a da amenzi. În Spania, de exemplu, locurile în care sunt amplasate aparatele radar sunt publicate din timp pe site-ul Direcţiei Generale de Trafic, astfel că şoferii nu se pot plânge că au fost vânaţi de poliţişti.

Așa vor fi mai puține accidente și mai multă siguranță pe șosele. Important este să fie anunțate, să fie clar vizibile și semnalizate.

Mii de şoferi români, amendaţi de alţi poliţişti decât cei care au înregistrat viteza, contestau an de an aceste sancţiuni. După decizia Curţii supreme, ei nu mai au nicio şansă de câştig.


 

Asemenea practici sunt frecvente la Poliţia Rutieră: echipajul care are aparat de măsură anunţă prin staţie colegii ce maşină trebuie să oprească.

În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”, spune Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul sesizării.

Argumentul şoferului care cere ca Înalta Curte să tranşeze, definitiv, procesul, este că legislaţia rutieră impune ca sancţiunea să fie dată de agentul care constată, în mod direct, abaterea. 

„Procesele verbale de constatare a contravenţiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informaţii furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simţuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmeşte”, a explicat judecătorul de tribunal care a primit cererea şoferului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump impune TARIFE GIGANTICE pentru Europa, mai blând cu...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Pericolul din farfurie. Adevărul despre un aliment de bază în România
Newsweek
Instanța ordonă creșterea pensiilor pentru pensionarii cu grupe și condiții speciale. „Nu amânați!”
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”