Video O nouă conspirație la modă riscă să provoace haos. Cum îi îndeamnă influencerii pe români să scoată banii din bănci

Data actualizării: Data publicării:
tanara in fata unui bancomat
Influencerii care răspândesc conspirația dispariției banilor. Foto: GettyImages

România este în fața unei noi conspirații greu de controlat, atunci când persoane extrem de urmărite în mediul online o susțin. După retorica falsă că Europa ne obligă să mâncăm gândaci, o alta inflamează bulele de pe rețele sociale: teoria conspiraționistă că băncile centrale vor să ne lase fără proprietăți și ni se pregătește o monedă virtuală cu care nu vom mai putea cumpăra ce dorim. Mesajul e amplificat de diverse persoane cu notorietate care au început să facă apel să renunțăm la carduri, pe motiv că s-ar pregăti scoaterea banilor din circulație și „controlul perfect” al populației.

Costi Ioniță, cunoscutul interpret și producător de muzică de petrecere, a stârnit un val de reacții după ce a postat un videoclip pe TikTok în care și-a îndemnat fanii să plătească doar cu cash. Acesta susține că banii vor fi scoși treptat din circulație, moment în care toată populația va fi controlată. Costi Ioniță are peste 364.000 de urmăritori doar pe TikTok.

„Scot bani cash de la bancomat. O să vă zic de ce. Fraților, e foarte important să plătim cash, atât cât mai putem zilele acestea, pentru că urmează chestii foarte interesante și anume controlul asupra populației. În momentul în care n-o să mai plătim cu cash se vor retrage toate bancomatele, se vor retrage banii fizici și în momentul ăla... control absolut!”, a spus Ioniță în clipul postat pe TikTok.

Contactat de jurnaliștii Digi24, Costi Ioniță nu a oferit un punct de vedere.

Și senatoarea Diana Șoșoacă i-a îndemnat pe români să folosească bani cash.

„Scoateți-vă de-acum, duceți-vă la toate bancomatele, goliți bancomatele! Să începeți să vă scoateți toți banii din bănci! Eu, în calitate de senator al României, solicit românilor să-și scoată toți banii din bănci! Începeți să plătiți cu cash! Este prima lovitură pe care puteți să o dați ocultei mondiale.

Vă rog frumos, din suflet, ascultați-mă ce spun. Niciodată nu v-am învățat de rău. Rupeți băncile alea, scoateți toți banii! Începeți să plătiți cash! Va fi o luptă dură dată ocultei mondiale, pentru că ei deja nu mai doresc să lucreze pe bani cash”, a spus ea.

„Deja în Parlament avem inițiativă legislativă în care fiecare român să fie obligat să aibă un card bancar. Există o inițiativă făcută de USR. Astfel, să se meargă ușor, ușor, către desființarea banului și să li se acorde un credit pe card în funcție de muncă. E deja implementată în China. Dacă faci o greșeală, nu respecți niște reguli ale societății, impuse de ei, nu mai ai bani să-ți cumperi nici măcar o pâine.

Dacă vreți să faceți ceva util pentru salvarea noastră, a României și a celorlalte țări, scoateți-vă toți banii din bănci! Cum vine salariul, scoateți banii cash. Nu mai plătiți cu cardul”, a continuat ea.

O altă teorie potrivit căreia oamenii nu vor mai putea deține nicio bogăție a venit de la Cezar Ionașcu. Îl urmăresc aproape 70.000 de oameni pe Facebook și are aproape 30.000 de urmăritoori pe tiktok.

„Știți ce e și mai frumos decât extragerea banilor din piață și dispariția monedei, așa cum o știm, prin pârghia creată atificial de creșterea prețurilor facturilor? Că noile CBDC-uri, monedele digitale emise de băncile centrale foarte foarte curând, care vor veni ca o salvare a neputinței oamenilor de a-și plăti facturile, toate aceste monede digitale care vor veni mai repede decât vă așteptați, vor avea un termen de scadență. Veți avea două, maxim trei luni în care le veți putea cheltui. Știți cum se traduce asta? Nu vom mai avea voie la acumulare, la deținerea de averi sau bogății”, a spus el.

Iar părerile românilor sunt împărțite. Unii preferă plata cu cardul, alții cu banii jos.

Specialiștii spun că astfel de teorii, urmărite și distribuite de mii de oameni, trebuie bine diferențiate de adevăr.

„Ăsta e clar rezultatul analfabetismului funcțional și, din păcate, inclusiv reprezentanți de top ai decidenților politici alimentează astfel de mesaje. Ține de educația noastră să înțelegem că plățile electronice, cu cardul, sunt în folosul nostru”, a spus la Digi24 Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate.

Un studiu al Comisiei Europene arată că teoriile conspirației pot fi alimentate extrem de ușor. Acestea se referă la un pretins complot secret, iar autorii nu vin cu dovezi în sprijinul teoriei. Mai mult, sugerează în mod fals că nimic nu e întâmplător și că nu există coincidențe. Iar cei care le răspâdesc doresc în mod deliberat să provoace, să manipuleze sau să vizeze anumite persoane din motive politice sau financiare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri