INSP: Cazurile cu varianta Delta cresc rapid. Un singur deces la un pacient care s-a îmbolnăvit cu tulpina Delta după ce s-a vaccinat

Data actualizării: Data publicării:
mutatie covid coronavirus varianta tulpina
Noile variante Delta și Kappa ale coronavirusului sunt considerate de experți foarte infecțioase. Foto: Getty Images

Peste trei sferturi (77%) dintre secvențierile raportate de Institutul Național de Sănătate Publică până pe 8 august au confirmat infectări cu variante care determină îngrijorare (VOC) ale virusului SARS-CoV-2, a anunțat marți INSP. Majoritatea sunt cu varianta Alpha, iar pe locul doi se află infectările cu varianta Delta, care însă cresc în progresie rapidă. În privința deceselor survenite în rândul pacienților infectați cu varianta Delta, unul singur era vaccinat, dar avea și comorbidități.

Până pe 8 august, laboratoarele din țară au făcut 2.663 de secvențieri, dintre care 2.042 (77%) au confirmat o variantă care determină îngrijorare (VOC), conform datelor INSP. Repartizarea acestora este următoarea:

  • Alpha 1.695
  • Beta 11
  • Gamma 23
  • Delta 313
  • Total 2.042

Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în Săptămâna 21 (24 - 30 mai), la 15,3% în Săptămâna 30 (26 iulie - 1 august).

Dintre cele 313 cazuri confirmate cu varianta Delta, 62 (19,8%) fuseseră vaccinate: 3 incomplet și 59 complet vaccinate (18,8% din total).

De asemenea, în rândul pacienților confirmați cu varianta Delta s-au înregistrat 19 decese. Dintre acestea, unul singur a survenit la un pacient vaccinat, un bărbat de 72 de ani, care prezenta și alte comorbidități. Toate celelalte 18 decese au fost la pacienți nevaccinați, cu vârste de la 32 la 91 de ani, cu sau fără comorbidități.

În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta, se mai arată în raportraea INSP, care poate fi consultată integral aici:

S 31_Informare cazuri cu variante care determina îngrijorare (VOC)

Citește și: Gheorghiță: Numărul infecțiilor crește lent, dar susținut. 81,5% din cazurile din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri