Exclusiv Jaf la Muzeul Drents: Autoritățile olandeze suspectează implicarea unor români. Ce spune ministrul Justiției

Data actualizării: Data publicării:
Patru piese de tezaur dacic a fost furate de la Muzeul Drents
Patru piese de tezaur dacic a fost furate de la Muzeul Drents. Foto: Drents Museum

Autoritățile olandeze suspectează implicarea unor români în jaful de la Muzeul Drents din Assen. Surse din anchetă spun că făptașii ar fi fost patru, nu trei, cum se crezuse inițial, și că aceștia au fugit în Germania imediat după comiterea furtului. Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a transmis că „aceste lucruri trebuie stabilite cu foarte multă rigoare”.

Radu Marinescu, ministrul Justiției, a comentat, în exclusivitate pentru Digi24, despre posibilitatea implicării unor români în acest act „de gravitate deosebită”.

Sunt convins că autoritățile din Olanda, în cooperare și cu autoritățile din România, fac toate eforturile necesare pentru a fi descoperite persoanele responsabile și a recupera bunurile care sunt esențiale pentru patrimoniul nostru național.

„Se pare că există un progres al anchetei, dar, în mod firesc, aceste chestiuni rămân confidențiale în desfășurarea procedurilor până când organele judiciare vor stabili adevărul”, a menționat el.

„Celulă de criză la nivel guvernamental”

Marinescu spune că, în România „s-au făcut pași foarte rapid” în vederea constituirii unei celule de criză la nivel guvernamental.

Ministerul Justiției face parte din această celulă de criză.

„Imediat ce am aflat despre acest eveniment extrem de vătămător pentru interesele noastre naționale, am comunicat cu domnul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ne-am consultat și organele judiciare au deschis un dosar cu privire la această sustragere de bunuri din patrimoniul nostru național”, a transmis Radu Marinescu.

Autoritățile olandeze suspectează implicarea unor români

În legătură cu posibilitatea ca niște români să fie implicați în furtul tezaurului dacic, Marinescu a declarat că „aceste lucruri trebuie stabilite cu foarte multă rigoare”.

„Indignarea națională legitimă în contextul sustragerii acestor bunuri este susceptibilă să creeze o serie de speculații, de interpretări, de discuții”, a spus el.

Rigoarea însă trebuie să caracterizeze ancheta judiciară și aceste lucruri trebuie să fie stabilite prin administrare de probe, prin efectuarea unei investigații efective, prompte și laborioase.

„În acest moment nu aș vrea să comentez cu privire la identitatea celor responsabili de furt sau cu privire la responsabilitatea altor factori, pentru că aceste lucruri trebuie stabilite cu foarte multă rigoare”, transmite ministrul Justiției.

„Un act de o gravitate deosebită”

„Modalitatea în care s-a procedat este una absolut scandaloasă și într-adevăr, prin utilizarea de explozibil și ce s-a revelat public până în momentul de față, putem considera acest act ca fiind unul de gravitate deosebită”, a comentat Marinescu.

Foarte grav este faptul că a fost afectat patrimoniul național al României, au fost sustrase bunuri de tezaur și atunci, bineînțeles că privim și această faptă ca fiind una deosebit de de gravă și îndreptată împotriva intereselor noastre naționale, care țin de patrimoniul cultural, de identitatea noastră națională.

„Sunt un optimist, statul român face tot ceea ce depinde de resorturile sale pentru a se implica în această colaborare cu autoritățile olandeze. Sper din tot sufletul să găsim aceste bunuri, dar lucrurile depind de modul în care se desfășoară ancheta”, a adăugat ministrul Justiției.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Fiica lui fusese cerută de soție la ultimul concert pe care l-a susținut...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele...
Newsweek
Judecătorii CCR cu pensii speciale de 68.000 lei au decis: Plata CASS la pensie este obligatorie
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...