DNA: Relu Fenechiu a cerut 4,3 milioane de euro unei firme

Data actualizării: Data publicării:
RELU FENECHIU agerpres_7515602

DNA l-a pus sub urmărire penală pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor. El este acuzat de trafic de influenţă şi participaţie improprie la spălare de bani. Anchetatorii spun că în perioada 2008 – 2014, în care era parlamentar şi avea funcţie de conducere în PNL, Relu Fenechiu ar fi cerut unei firme 4,3 milioane de euro pentru a facilita încheierea unui contract cu Ministerul Educaţiei. O parte din bani, 2,5 milioane de euro, ar fi primit-o în numerar. Relu Fenechiu a fost adus din penitenciar la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Acesta este al treilea dosar în care DNA îl anchetează pe fostul lider liberal. Relu Fenechiu execută 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în dosarul Transformatorul. Între 2002 şi 2005, acesta a cumpărat printr-o firmă transformatoare vechi din anii '70 şi le-a revândut, pretinzând că sunt noi, societăţii de stat Electrica Moldova. În rechizitoriu, procurorii au spus că 99% din transformatoarele au rămas în stocul Electrica Moldova, pentru că nu au putut fi folosite. Prejudiciul a fost de peste 7,5 milioane de lei. Recent, Relu Fenechiu a făcut cu procurorii un acord de recunoaştere într-un alt dosar, în care era de asemenea acuzat de trafic de influenţă în vederea favorizării unui contract cu Ministerul Justiţiei. Înţelegerea i-a adus o pedeapsă de trei ani şi 10 luni.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul
FENECHIU RELU, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al filialei județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitățile menționate mai sus, a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.
Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerul Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment.
O parte din suma de bani pretinsă, respectiv 2.500.000 euro, a fost remisă în numerar suspectului, în două tranșe, printr-un intermediar.

În continuare, pentru a ascunde adevărata natură a provenienței circuitul financiar al sumelor de bani și beneficiarul real al acestora, suspectul Fenechiu Relu a solicitat ca restul banilor să fie virați în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive. De precizat este faptul că semnatarii documentelor nu au avut cunoștință de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului anterior menționat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă.
Suspectului Fenechiu Relu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Anterior, inculpatul Fenechiu Relu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, iar ulterior într-un dosar separat a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect comiterea altor fapte de către același inculpat.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...