Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

Data publicării:
cut

Reacții la condamnarea lui Alexandru Vișinescu:

Valentin Cristea, victimă: „Când descuia celula și intra cineva erai obligat să te întorci cu fața la perete. Nu aveai voie să stai pe pat. Patul era tabu”.

Anca Cernea, rudă a unei victime: „Este o victorie morală în primul rând pentru victimele lui Vișinescu. Pentru mine, mai important ca numărul de ani e că s-a constatat că astea sunt crime.

Vișinescu nu pare să conștientizeze ceea ce a făcut”.

Soția generalului Ion Eremia: „Era total nedrept să plece din lumea asta fără ca măcar să aibă aceste emoții”.

Zoe Petre, istoric: „Este o vorbă din popor care spune mai bine mai târziu decât niciodată. Este târziu, sigur că este târziu”.

Radu Preda, președinte IICCMER: „Dacă suferinţa celor de la Râmnicu Sărat costă 300.000 de euro, am o mare dezamăgire. Sper ca cei care au primit sumele acestea să le folosească în scopul rezervării unei culturi a memoriei”.


ACTUALIZARE 13.05. Alexandru Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de detenţie. Decizia, luată astăzi de Curtea de Apel Bucureşti, poate fi contestată.

Judecătorii au mai decis degradarea militară şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani.

Alexandru Vişinescu nu a fost prezent la pronunţarea deciziei judecătorilor.


Alexandru Visinescu este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Anchetatorii susţin că, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. Zeci de supravieţuitori şi rude ai deţinuţilor politici au depus mărturii în instanţă împotriva sa.

Fost condamnat politic: „Când se deschidea celula şi intra cineva, erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai în timpul zilei pe pat. Patul era tabu”.

Regimul impus nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, unui proces lent, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic.

Printre victimele lui Alexandru Vişinescu s-ar număra Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache, arată procurorii. Ei au început ancheta în iulie 2013, la o jumătate de secol de la comiterea faptelor.

Tiberiu Niţu, procurorul general al României: „Am finalizat acestă anchetă, considerăm că este un pas înainte şi un act de importanţă în ceea ce priveşte înfăptuirea justiţiei”.

Ruda uneia dintre victime: „E foarte târziu dar asta nu e vina mea. Faptul că justiţia românească abia acum în 2015 a ajuns să judece acest proces, nu e vina mea. Eu nici nu am crezut sincer că o să se ajungă la un proces serios”.

Procesul lui Alexandru Vişinescu a început anul trecut. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat s-a prezentat la majoritatea termenelor, dar a refuzat de fiecare dată să se apere în faţa instanţei.

Alături de Alexandru Vişinescu, istoricii au identificate alte 35 de persoane ale căror nume se leagă de moartea a zeci de deţinuţi politic sau oameni pe care autorităţile comuniste îi considerau piedici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Imagini cu Sabina Carpenter în România, la 13 ani, înainte să fie superstar. Prietenie cu o solistă de la noi...
Film Now
Pierce Brosnan, grijuliu și protector, alături de frumoasa sa nepoată, Isabella. Tânăra de 26 de ani este...
Adevarul
Româncă stabilită în Canada: „Costul traiului zilnic s-a dublat comparativ cu acum cinci ani”
Newsweek
Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Pedro Pascal, pus la zid după ce a ridicat-o în slăvi pe Rachel Zegler, după eșecul filmului „Albă ca...
UTV
Mihai Trăistariu susține relația lui CRBL cu iubita mult mai tânără. „A divorțat și a lăsat tot pentru...