Alina Gorghiu, după protestele magistraților: Vom merge mai departe cu reforma pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
Alina Gorghiu
Ministerul Justiției merge înainte cu reformele privind pensiile speciale. FOTO: Facebook Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că reforma pensiilor speciale va continua, în pofida protestelor, și că săptămâna viitoare va fi una de foc în Parlament, iar Camera Deputaților va vota această lege, care este jalon și angajament prevăzut în PNRR, transmite News.ro. Oficialul a mai spus că discuţiile cu reprezentanţii din justiţie s-au axat pe principiul potrivit căruia nicio pensie nu poate depăși salariul și pe acela că nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii.

”Vă garantez că vom găsi soluţia echilibrată, astfel încât să avem această reglementare a pensiilor de serviciu odată pentru totdeauna tranşată. Legiferarea porneşte de la principiul care a revoltat întreaga societate şi anume că nicio pensie de serviciu nu poate să depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare. Pe scurt, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât salariul”, a spus ministrul Justiţiei, într-o intervenţie la Antena 3.

Alina Gorghiu a subliniat că motivele care au condus la suspendarea activității magistraților sunt multiple. 

”O parte este legată de etapizare, într-adevăr, vârsta de pensionare poate fi o problemă pe care o contestă, în continuare, magistraţii, însă discuţiile au fost în parametrii pe care vi-i spun acum, şi anume nicio pensie nu poate să depăşească salariul, nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii”, a mai arătat Gorghiu.

Despre continuarea protestelor, Alina Gorghiu a spus: ”Vă spunem ce vom face la nivel de coaliţie, la nivel de Guvern şi la nivel de Parlament. Săptămâna viitoare va fi o săptămână de foc în Parlament, Camera Deputaţilor va vota această lege, care este jalon şi responsabilitate în PNRR”.

Noul ministru al Justiției a mai spus că ”vor merge mai departe cu această reformă”.

În ceea ce privește ilegalitatea grevei magistraților, luând în calcul că legea nu permite o astfel de formă de protest, Gorghiu a spus că, potrivit declarațiilor șefului CSM, această formă de protest nu blochează activitatea, ci este doar o modalitate prin care factorii decizionali să acorde atenție solicitărilor magistraților.

”O luăm ca atare şi sperăm că această manieră de atragere a atenţiei să se finalizeze repede. Nu pot să vă răspund în aceşti termeni, de ilegal sau legal”, a completat ea.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri