Ancheta corupției de la permisele auto a ajuns la Timișoara. În doar patru luni, polițiștii au primit mită de aproape 400 de ori

Data actualizării: Data publicării:
bancnote insemnate cu mita
Dosar de coruptie, bani primiti mită. Imagine ilustrativă. FOTO: Digi24

Zece polițiști rutieri din Timișoara sunt suspectați că au luat în ultimele patru luni mită de 384 de ori, pentru înmatricularea unor mașini fără programare.

Zece agenți de poliție de la SRPCIV - Compartimentul Înmatriculare și Evidență a Vehiculelor Rutiere Timișoara au fost duși la audieri luni dimineață, informează Direcția Generală Anticorupție.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, timp de patru luni, în perioada ianuarie - mai 2021, aceștia ar fi cerut și primit mită, prin intermediari, în mod repetat, diferite sume de bani cuprinse între 20 și 100 de lei, totalizând aproape 100.000 de lei. În schimb, ei și-ar fi încălcat sarcinile de serviciu. Ar fi înmatriculat mașini fără programare sau prin ar fi procesat mai multe dosare de înmatriculare auto la o singură programare.

În perioada menționată, cercetările au evidențiat că ar fi avut loc 384 de acte materiale de luare de mită.

Cei zece agenți de poliție sunt audiați luni de către un procuror la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, urmând ca acesta să ia măsurile preventive legale, potrivit sursei citate.

În urmă cu două săptămâni, ancheta a vizat activitatea polițiștilor rutieri din Botoșani,unde opt agenți, adică o treime dintre cei care lucrează acolo, au fost arestați preventiv. În acest dosar sunt vizate 16 persoane, printre care și un ofițer de poliție rutieră de la Botoșani, adică mai mult de jumătate dintre agenții direcției unde lucrează 25 de persoane.

Conform procurorilor, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul IPJ Botoșani, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți șoferi opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.

Mai multe descinderi similare au avut loc în ultimele luni și la secţii de poliţie din Suceava și din Sibiu.

La Sibiu, șoferii erau "iertați" de sancțiuni de către polițiști și puși să sponsorizeze echipa de fotbal a IPJ Sibiu. Polițiștii ar fi cerut și primit mită, de peste 100 de ori, de la șoferii pe care îi prindeau încălcând Codul rutier.

Citește și: Statul vinde mașinile de lux sechestrate de la polițiștii anchetați în cazul permiselor din Suceava. Cea mai ieftină e 12.000 de euro

În ceea ce privește amplul dosar de la Suceava, chiar șeful serviciului secret al Ministerului de Interne din Suceava a fost reținut pentru corupție. Colonelul Florin Timu, care conduce Serviciul de Protecție Internă din Suceava, este acuzat că a acoperit corupția de la Serviciul permise din județ, ba chiar i-a informat pe polițiștii judecați acum pentru că dădeau permise pe mită, despre faptul că sunt în vizorul procurorilor anticorupție.

Din grupare făceau parte intructori auto și angajați de la serviciul de Permise, care cereau sume cuprinse între 300 și 6.000 de euro cursanților ce voiau să obțină dreptul să conducă fără să merite. Polițiștii au găsit, la perchezițiile din acest dosar, peste un milion de euro, aproape 800 de mii de dolari, dar și sume de bani în lei și lire sterline. Mita era ținută în găleți și ligheane.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri