Video Bercea Mondialu, săltat de DIICOT după mai multe percheziții în București, Olt și Teleorman. Ce au descoperit procurorii

Unsprezece percheziţii au avut loc miercuri, în judeţele Olt, Teleorman şi în Bucureşti, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj . Membrii grupului cereau dobânzi lunare cuprinse între 10 şi 40 % din valoarea împrumuturilor şi au recurs la ameninţări, acte de intimidare sau violenţe fizice, în vederea recuperării sumelor datorate. Bercea Mondialu şi alți membri ai familiei acestuia au fost săltați de DIICOT.
ACTUALIZARE: Interlopul Bercea Mondialu a fost săltat de procurorii DIICOT, care au descins miercuri dimineață în casa acestuia pentru a efectua percheziții într-un dosar de camătă și șantaj. Oamenii legii au descoperit că interlopul și membrii familiei sale împrumutau bani cu dobândă, iar mai apoi își amenințau victimele.
Bercea Mondialu și mai mulți membri din familia interlopului au format o rețea de cămătărie. Dădeau bani cu camătă mai multor persoane, iar dobânda era cuprinsă între 10 și 40 % lunar. Astfel, ei primeau această dobândă pentru suma pe care o împrumutau, iar dacă nu o primeau, atunci își amenințau victimele și chiar le loveau.
Mai multe persoane au fost bătute pentru că nu au onorat la timp împrumutul, dar și dobânda.
Cu acești bani, pentru că au strâns importante sume de bani din 2022 până în prezent, și-au achiziționat mai multe locuințe, terenuri, dar și mașini de lux.
Acesta a mai fost condamnat în două dosare de tentativă de omor: și-a înjunghiat nepotul și l-a bătut pe fostul viceprimar din Slatina. În cele două cazuri a fost condamnat, iar în 2022 a fost eliberat condiționat. La scurt timp a format această rețea infracțională de cămătărie.
Procurorii de la DIICOT din Craiova îi vor audia astăzi pe toți suspecții, iar la final vor dispune măsurile în acest caz.
Știrea inițială: „Astăzi, 2 aprilie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Ciminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au pus în aplicare 11 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Olt, Teleorman şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj”, anunţă DIICOT.
Din probatoriul administrat a rezultat că, în cursul anului 2022, cinci făptuitori au iniţiat şi constituit, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care au pretins dobânzi lunare, cuprinse între 10 şi 40 % din valoarea împrumuturilor acordate, operaţiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condiţiile în care îşi pot desfăşura activitatea entităţile financiare nebancare.
În cadrul grupului infracţional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operaţiunile de cămătărie referitoare la selectarea persoanelor şi stabilirea condiţiilor în care li se acordă împrumuturi au revenit liderului, ceilalţi membri având sarcina recuperării creanţelor de la debitori, cărora în mod constant le-au fost majorate dobânzile şi li s-au impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite.
De asemenea, în situaţia în care persoanele împrumutate nu şi-au mai putut onora obligaţiile asumate, membrii grupării de criminalitate organizată au recurs la ameninţări, acte de intimidare sau violenţe fizice, în vederea recuperării debitelor.
Sumele obţinute din activitatea infracţională au fost folosite pentru achiziţionarea de bunuri mobile sau imobile: autoturisme de lux, case, apartamente, terenuri.
Audierile se desfăşoară la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova.
Activităţile sunt realizate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Editor : C.S.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.