C. P. Tăriceanu, criticat de CSM pentru declaraţiile despre pretinse abuzuri ale magistraţilor care lucrează în parchete

Data publicării:
180130_INTALNIRE_ROMANIA_30 tariceanu_003_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii îl critică pe preşedintele Senatului pentru declaraţiile despre pretinse abuzuri ale magistraţilor care lucrează în parchete. Secţia pentru procurori consideră foarte grave declaraţiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu ieri, la Jurnalul de Seară.

Procurorii spun că afirmaţiile au un real potenţial de afectare a reputaţiei şi prestigiului profesiei care funcţionează sub imperiul legii.

Comunicatul dat publicităţii azi de procurorii CSM face apel la un discurs echilibrat pe teme care ţin de justiţie.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost întrebat la Digi24 ce crede despre protestul magistraților față de OUG 7, susținut de actori, studenți și oameni simpli. Tăriceanu a răspuns făcând o analogie între actualii procurori din România și cei din regimul comunist.

Sunt siderat când văd oameni care susțin un procuror. România democratică e România procurorilor? Nu cred lucrul ăsta. Vine împotriva convingerilor mele cele mai profunde. Am trăit în comunism, familia mea a avut de suferit. Sunt oameni care au suferit datorită metodelor pe care procuratura le-a utilizat din nou în România în ultimii 10-12 ani. Servicii secrete, dosare secrete, totul făcut să îl înfunde pe X sau pe Y. Sunt partide care au fost decimate”, a spus el.

Totodată, preşedintele Senatului a afirmat că DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri „care ies acum la suprafaţă” şi „se răsfrâng asupra românilor”.

Referitor la conţinutul OUG 7, Tăriceanu a spus că aflase de la ministrul Justiţiei că urma să fie înfiinţată secţia specială pentru magistraţi.

El a spus că secţia nu e scoasă din Ministerul Public, dar că e independentă: „Discutăm de independenţa procurorilor. Când e asigurată, nu mai e bună. Deci, ce se doreşte? Înseamnă că Parchetul General controla prin diferite metode DNA, DIICOT. Procurorul general avea o grijă deosebită să le pună beţe în roate ca secţia să nu poată funcţiona. CSM a avut rolul important, a fost filtrul care a analizat propunerile şi le-a aprobat. Mi se pare că prea des se umblă cu dubla măsură.

Poate ar fi mai interesant ca în România să fie respectată legea de către procurori, asta ar fi cel mai interesant. Să privim cu obiectivitate lucrurile grave”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri