CCR a admis sesizarea PSD privind asumarea răspunderii Guvernului pe abrogarea ordonanței pentru transport

Data publicării:
ciocanel ciocan sentinta ccr
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD pe tema abrogării OUG 51, proiect de lege pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea.

PSD a contestat la CCR în decembrie legea pentru abrogarea acestei ordonanțe de urgență, care vizează transportul de persoane.

Social-democrații au arătat că proiectul de lege privind aprobarea OUG 51 se află în dezbatere la comisiile sesizate în fond în cadrul Camerei Deputaților. De asemenea, social-democrații argumentează că potrivit articolului 61 din Constituție, ,,Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”.

Aceștia susțin, totodată, că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă „o soluţie extremă", la care poate recurge Executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgenţă şi nici procedura ordonanţelor de urgenţă nu mai pot da rezultatele dorite.

De asemenea, social-democrații argumentează că un astfel de proiect are rolul de a aduce o nouă reglementare juridică, "fără de care lucrurile ar lua o turnură cu consecințe de neimaginat".

În sesizarea CCR se arată că pentru asigurarea transportului rutier la nivel județean este necesar să se asigure posibilitatea consiliilor județene de a implementa procedurile pentru aplicarea legislației în materia achizițiilor publice /achizițiilor sectoriale.

Guvernul și-a asumat răspunderea, în luna decembrie, într-o ședință a plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele opt propuse de parlamentari. Astfel, a fost mărită valabilitatea licențelor de traseu cu șase luni. Totodată, se impun obligații consiliilor județene.

Editor web: M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri