Comisia de la Veneția: Legile justiției au fost făcute în grabă și fără transparență

Data actualizării: Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Comisia de la Veneţia a publicat în urma cu puțin timp raportul privind modificările aduse atât codurilor penale, cât şi legilor justiţiei. Experţii critică dur modificările adoptate de Parlament.

statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute în grabă, fără transparenţă şi fără să ţină cont de opinia sistemului judiciar, acuză specialiştii. Mai mult, au dus la divizarea societăţii şi la ciocniri între instituţiile statului, aşa că specialiştii fac apel la calm şi deschidere spre dialog.

Comisia de la Veneţia constată, printre altele că autorităţile române au continuat procedura de legiferare şi adoptare a modificărilor aduse legislaţiei din justiţie în ciuda apelurilor repetate ale instituţiilor europene (inclusiv GRECO) de a asigura o consultare largă. Alte aspecte ignorate de coaliţia de guvernământ de la Bucureşti, aşa cum e reliefat în documentele finale date publicităţii azi, au fost solicitările de amânare a adoptării actelor normative rezultate până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia, ori acceptarea de către România a consultanţei de specialitatepe care o puteau oferi experţii forului european.

CITIȚI ȘI: Ce spune Comisia de la Veneția despre interdicția ca persoanele condamnate să ocupe funcții publice

Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală

Nu au fost analizate toate cele aproape 300 de amendamente din Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală. Au fost analize doar amendamentele care au stârnit cele mai multe controverse și care au fost recomandate de specialiști atunci când experții care au redactat acest raport preliminar au fost în vizită la toate instituțiile din sistemul judiciar și au discutat la momentul respectiv și cu parlamentarii din comisia condusă de Florin Iordache.

Recomandarea principală - autorităţile din România să reevalueze modificarea codurilor, mai ales că ea este necesară, având în vedere numeroase decizii ale CCR încă netranspuse în legislaţie.

Una dintre reevaluări este referitorare la secretizare completă a datelor legate de anchetă, de asemenea e recomandată schimbare procedurilor care limitează modul în care pot fi folosite, în cadrul anchetei penale, filmări de pe camere de supraveghere.

Sunt criticate redefinirile propuse la infracțiuni de corupție precum luarea de mita, abuzul în serviciu și expertii atrag atentia că daca unele modificări ar intra în vigoare, practic ar pune România în situația în care și-ar încălca obligațiile pe care și le-a asumat atunci când a aderat la diverse tratate internaționale legate de combaterea corupției.

Legile justiției

Despre legile justiției, experții spun, că deși au fost îmbunătăţite după criticile iniţiale şi după o serie de decizii ale CCR, nu este greu de observat pericolul ca, împreună, o serie de instrumente să pună presiune pe judecători şi procurori şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

Recomandări: - modificarea Constituţiei şi a modului de numire a procurorilor şefi - implementarea de condiţii suplimentare pentru răspunderea magistraţilor - renunţarea la pensionarea anticipată - renunţarea la secţia specială pentru investigarea magistraţilor

Rapoartele finale ale Comisiei de la Veneția pe România:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Secretele celui mai performant sistem educațional din lume. Elevii sunt fericiți și nu au teme acasă
Newsweek
Vicepremier: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie