Dosarul lui Dan Voiculescu, retrimis de la ICCJ la Tribunalul Bucureşti

Data publicării:
06022013 20voiculescu 20na-47896

Dosarul în careDan Voiculescuşi alte 12 persoane sunt judecaţi pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare va fi din nou judecat de Tribunalul Bucureşti, instanţa supremă admiţând excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei şi dispunând declinarea cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din funcţia de senator.

Citiți șiProcuror: Demisiile repetate din Senat ale lui Dan Voiculescu, un abuz de drept

Procurorul DNA a reiterat, marţi, în faţa judecătorilor instanţei supreme, traseul dosarului privatizării ICA, arătând că modul în care a înţeles Dan Voiculescu să procedeze privind demisiile sale din Parlament reprezintă „un abuz de drept”.

Procesul privind privatizarea ICA, în care este inculpat Dan Voiculescu, a fost reluat în 31 ianuarie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 ianuarie, cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului şi a schimbat termenul stabilit iniţial în 25 aprilie.

La Tribunalul București, Dan Voiculescu are alte două căi de atac, apel, respectiv recurs. Dacă el și-ar fi păstrat calitatea de senator, iar acest dosar ar fi fost păstrat pe rolul ÎCCJ, ar fi avut la dispoziție o singură cale de atac, respectiv recursul.

Continuitatea completului de judecată

La termenul din 31 ianuarie, judecătorii Ionuţ Matei, Luminiţa Zglimbea şi Cristina Rotaru au arătat că trebuie asigurată, potrivit legii, continuitatea completului de judecată. Astfel, instanţa a arătat că dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA trebuie să fie judecat de primul complet ce a fost stabilit în acest dosar, înainte de declinarea la Tribunalul Bucureşti, şi a anunţat că dezbaterile vor continua în 5 februarie, la completul format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena.

Dosarul privind privatizarea ICA s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ, ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul. El şi-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat „speculaţii” cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica „actul de justiţie” în cazul dosarului său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri