Predoiu, despre sesizarea Comisiei de la Veneţia în privința lui Tudorel Toader: Este un caz fără precedent

Data publicării:
181015 tudorel toader_SEDINTA_GUVERN_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi că a înaintat o propunere Guvernului de a cere Comisiei de la Veneţia să aplice prevederile statutare în cazul lui Tudorel Toader, după decizia CEDO în cazul Kovesi împotriva României. Ministrul spune că este vorba de „o procedură mai specială” și că „se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor”.

În debutul ședinței de guvern de joi, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Justiţiei să prezinte solicitarea înaintată în Executiv în privința lui Tudorel Toader, care este membru în Comisia de la Veneția: „Domnul ministru Predoiu, am înţeles că aveţi o solicitare, legat de cineva care ne face de râs în Comisia de la Veneţia”.

Cătălin Predoiu susține că este un caz fără precedent, care va pune într-o situație sensibilă țara noastră.

„Am înaintat, într-adevăr, propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare, există o procedură mai specială acolo. Din nefericire, este un caz fără precedent și o premieră, motivația fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO, se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor”, a declarat Cătălin Predoiu.

Premierul a adăugat: "Aici este chiar mai gravă. Gândiţi-vă că, practic, conflictul juridic de natură constituţională în urma căruia s-a dat o decizie care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iniţiatorul acestei acţiuni a fost chiar ministrul Justiţiei".

Cătălin Predoiu a spus că aceasta este motivaţia, „în sensul că inițiatorul a fost un membru al guvernului și, așa cum ați subliniat-o şi dvs. de multe ori, au spus-o şi mulţi dintre colegii noștri, și preşedintele României, acest guvern nu va atenta în nici un fel la independența justiției, la independenţa procurorilor și își va urma obiectivele în domeniul justiției în acord cu standardele europene. Deci este un semnal această cerere pe care înțeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneția, de a face aplicarea prevederilor statutare ale comisiei”.

Premierul a completat: "Cu siguranţă, o vom face, domnule ministru !".

Miercuri, Ludovic Orban a susţinut că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader este "o ruşine pentru România" şi nu mai poate reprezenta ţara noastră în cadrul Comisiei de la Veneţia.

Tudorel Toader este o rușine pentru România și nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneția România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii produse de Dragnea (Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, aflat în prezent în închisoare, n.r.) împotriva independenței justiției, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, așa cum a fos Tudorel Toader”, a spus Orban.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri