Proiect. V. Ponta: Pensia „torționarilor”, oprită pentru despăgubirea victimelor

Data publicării:
tur virtual inchisoare 24 iul-2

Victor Ponta i-a indicat lui Robert Cazanciuc să aducă în ședința de săptămâna viitoare a Cabinetului proiectul de lege privind suspendarea plății pensiei torționarilor.

„Să faceți o scurtă prezentare în Guvern și poate săptămâna viitoare să și adoptăm proiectul de lege. Cei acuzați de asemenea fapte, doamna ministru Câmpeanu (Mariana Câmpeanu – ministrul Muncii – n.r.) ne-a sprijinit cu punctul de vedere al reglementării legale care să se și încadreze în Constituție. Practic, putem, doamn[ ministru, tot ceea ce se plătește de la bugetul de stat să oprim, să punem într-un cont special pentru despăgubirea victimelor. Dacă instanța îi va achita, le dăm banii înapoi. Dacă instanța îi condamnă înseamnă că am făcut bine”, a spus Victor Ponta în Guvern.

„Avem elaborat, doar câteva discuții cu Ministerul Muncii și în câteva zile îl putem face public”, a răspuns Robert Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta a solicitat, în 14 august, ministerului Justiției, să găsească soluția juridică pentru a suspenda plata pensiei celor considerați torționari, în cazul în care este începută o acțiune penală în cazul lor, până la finalizarea procesului. Demersul a venit după apariția cazului Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, acuzat de genocid.

„Îmi angajez eu răspunderea și cu dvs. împreună, torționarii, dacă avem orice fel de începere de acțiune penală din partea parchetului sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată”, a declarat premierul, înaintea ședinței de Guvern din august.

Traseul dosarului Vișinescu

Audieri în dosarul A. Vișinescu trebuia să aibă loc ieri, la Parchetul General. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmau să îl audieze și pe Alexandru Vișinescu. El s-a îmbolnăvit după a fost pus sub acuzare pentru genocid. Citat pentru audieri la Parchetul General, fostul comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat a anunţat că s-a internat în spital şi nu se poate prezenta la interogatoriu.

Fostul comandant al Penitenciarului din Râmnicu Sărat în anii '50 - '60 este acuzat de genocid. Printre cei încarceraţi la Rîmnicu Sărat s-au numărat Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache - acesta din urmă a si murit acolo. Ancheta penala a inceput dupa o plangere depusa de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

Investigaţia l-a identificat pe Visinescu, alături de alti peste 30 de tortionari, care urmează să fie deconspiraţi. Este o premieră în justiţia românească de după 1989. Ultima punere sub acuzare pentru acestă faptă s-a întergistrat chiar în decembrie 1989, în procesul soţilor Ceauşescu. Era singura prosibilitate a Parchetului de a obţine o eventuală condamnare a lui A Vişinescu dat fiind faptul că orice altă incadrare juridică ar fi fost afectată de trecerea duratei de prescriere a faptei.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat la începutul lunii august că a dispus preluarea cauzei privind pe Vişinescu Alexandru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

„Motivele care au stat la baza deciziei de preluare vizează complexitatea cauzei, volumul mare de activităţi procesuale şi procedurale ce urmează a fi efectuate în vederea soluţionării cu celeritate a acesteia”, a anunțat Parchetul General.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat fusese acuzat de reprezentanţii Institutului de omor deosebit de grav, faptă care, potrivit unei reglementări din 2012, nu se mai prescrie. În perioada 1957-1963, Alexandru Vişinescu ar fi supus deţinuţii unui tratament inuman. Aceştia ar fi fost ţinuţi izolaţi, în condiţii mizerabile, în frig insuportabil în celule şi bătuţi pentru abateri minore.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...