Șefa ÎCCJ nu susține modificările legislative privind dezvăluirile din dosare penale

Data publicării:
Livia Stanciu - 5847763-Mediafax Foto-Octav Ganea

Preşedintele Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie consideră că nu este nevoie de modificarea Codului Penal în forma propusă de senatorul Şerban Nicoale. Şi asta pentru că există deja cu articol care prevede închisoarea pentru cei care compromit interesele Justiţiei. Textul face, însă, referire doar la martori, experţi sau interpreţi, persoane ce ar putea dezvălui informaţii confidenţiale din dosare penale.

„Propunerea viza orice persoană, orice persoană însemnând şi dumneavoastră, presa. Sub acest aspect n-aş fi adepta ideii modificării textului de lege”, a declarat Livia Stanciu, Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Iniţiatorul proiectului are însă o altă interpetare.

Eu nu incriminez difuzarea în masă, pentru că asta face un ziarist: difuzează în masă o informaţie pe care cineva a divulgat-o fără drept. Din punctul meu de vedere ziaristul nu este încriminabil, dar dacă el participă în mod voluntar la o manipulare prin extinderea difuzării, părerea mea: este incriminabil”, a susținut Șerban Nicolae, senator PSD.

Disputele legate de propunerea senatorului Şerban Nicolae au fost reaprinse după ce Guvernul a anunţat, ieri după-amiază, că a dat aviz favorabil. Şase ore mai târziu, după ce presa a comentat deja subiectul, biroul de presă revine şi anunţă că propunerea lui Şerban Mihăilescu a primit „aviz negativ în forma prezentată”. După mizeul nopţii, Guvernul mai face o precizare - prima informare a fost eronată, din cauza unei probleme tehnice. Variantă reluată azi şi de premierul Victor Ponta.

Proiectul lui Şerban Nicoale pentru modificarea codului penal a fost adoptat de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor, unde urmează să primească votul final.

Încurcaţi în comunicate

Ora 16.40 - Punct de vedere: aviz favorabil pentru propunerea legislativă a lui Şerban Nicolae.

Ora 22.30 - Punct de vedere: Aviz nefavorabil în forma prezentată pentru propunerea legislativă a lui Şerban Nicolae.

Ora 00:10 - Precizări: Dintr-o eroare tehnică s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în sedintade guvern au primit aviz favorabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri