Zegrean: Dacă OUG pe sănătate se publică în Monitor, ar putea fi atacată la CCR. Dar o soluţie şi mai la îndemână o au parlamentarii

Data actualizării: Data publicării:
zegrean

OUG pe sănătate, despre care Victor Ponta a dezvăluit că nu are avizul de la Consiliul Legislativ ar putea fi atacată la Curtea Constituţională, dar asta după ce se publică în Monitorul Oficial, a spus la Digi24 Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR. Momentan, acest document nu este publicat în Monitor, deci nu există, aşa că nu se pune problema legalităţii, a adăugat el.

De altfel, a spus Augustin Zegrean, nu ar fi prima dată când un act normativ se adoptă fără avizul Consiliului Legislativ, în contextul în care iniţiatorii unui proiect de lege sau ai unei ordonanţe de urgenţă pot ţine sau nu cont de el.

Potrivit lui Zegrean, OUG pe sănătate nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu produce efecte.

Dacă se publică în Monitorul Oficial, Avocatul Poporului, dacă consideră că a fost adoptată cu încălcarea procedurilor, poate sesiza CCR şi CCR să se pronunţe.

Dar e o soluţie şi mai la îndemâna parlamentarilor, oricum sunt obligaţi să ia în dezbatere ordonanţele, iar Constituţia spune că Parlamentul poate să le respingă sau să le aprobe printr-o lege.

Mai bine ar pune-o pe ordinea de zi a Parlamentului şi ar dezbate-o, dar până nu e publicată, nu poate fi luată în dezbatere”, a precizat fostul preşedinte al CCR.

Documentul prezentat de Victor Ponta vine după o discuție pe care tot acesta a lansat-o. Fostul premier spunea că doar 6 dintre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate marți seară aveau avizele necesare. La momentul respectiv, premierul Ludovic Orban a răspuns că actele normative au fost aprobate de Guvern sub rezerva obținerii ulterioare a avizelor Consiliul Legislativ.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri