Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș: Lupta cu Covid nu e pierdută, soluția rămâne testarea masivă

Data actualizării: Data publicării:
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș. Foto: Digi24

România a depășit pragul de 5000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, iar în acest context autoritățile se văd nevoite să ia măsuri tot mai drastice. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală susține că acestea aduc o rezolvare doar pe moment și că soluția reducerii răspândirii coronavirusului este testarea în masă.

Țara noastră are o medie de 30.000 de teste zilnice, în timp ce în Marea Britanie, de exemplu, se fac 300.000 de teste PCR. Potrivit premierului Ludovic Orban, în perioada următoare numărul de testări va ajuge la 50.000

În acest context, medicul infecționist Adrian Marinescu spune că ''anumite măsuri foarte stricte'' luate în contextul pandemiei cu noul coronavirus aduc o rezolvare ''doar pe moment'', el subliniind nevoia ''de echilibru'', deoarece panica nu duce la nimic bun, iar lupta cu COVID-19 nu este pierdută, pentru că există întotdeauna soluţii, notează Agerpres.

"De când a început pandemia, abordarea mea a fost una optimistă şi realistă în acelaşi timp şi eu cred că, în momentul acesta, cu atât mai mult avem nevoie de echilibru. Mă interesează ce putem să facem acum concret, pentru că, totuşi, este un context european şi mondial, nu este un lucru care se întâmplă doar în România. Adică nu există un model care să fi fost 100% cu reuşită nicăieri în lume, în aşa fel încât, indiferent cât ne-am gândi noi ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut, este clar că nu putea să fie perfect, poate că putea să fie mai bine. Dacă ne gândim la ceea ce se poate face, sigur că există şi măsuri restrictive, doar că măsurile restrictive, după părerea mea, de tip izolare sau anumite măsuri foarte stricte rezolvă doar pe moment. Pot fi folosite aceste măsuri atunci când nu ai încotro: este o situaţie de urgenţă, presiunea foarte mare la nivelul sistemului medical şi nu găseşti o altă soluţie. Altfel, cred că lucrul acesta ar trebui să rămână doar dacă ajungem acolo. De ce spun asta? Pentru că există variante şi nu toate ţările din Europa au mers până la urmă pe (această soluţie - n.r.), aţi văzut că izolarea este doar în câteva oraşe, în locurile unde într-adevăr lucrurile au mers prost", a explicat medicul, pentru sursa citată. 

Trei componente care ar putea reduce răspândirea Covid-19 în România

Medicul Adrian Marinescu a adăugat că ar trebui să fie o rutină pentru toată lumea purtarea măştii sanitare, păstrarea distanţei fizice, igiena.

"Cred că sunt trei componente care ar putea să ne ajute în momentul acesta. Prima componentă este cea despre care vorbim de luni de zile - se referă la măsurile de prevenţie care sunt pentru noi toţi şi aici nu este un clişeu. Eu cred că lucrul acesta ar trebui să fie o rutină, adică noi toţi ar trebui să realizăm că avem nevoie şi de mască şi de distanţare şi de evitarea gesturilor sociale, etc. Le ştim, regulile de igienă. Am putea să îmbunătăţim asta, este loc de mai bine. A doua componentă se referă la întărirea sistemului medical şi mai bine zis organizarea lui cu ceea ce se face în aceste zile - asimptomaticii şi formele uşoare rămân acasă. Scădem cumva presiunea la nivelul spitalelor, pentru că este foarte mare la momentul acesta, găsim o variantă să fie implicate mai multe spitale în sistemul COVID. Până la urmă, vom ajunge şi în punctul, nu ne dorim, dar este o situaţie reală, ca toate spitalele să participe", a indicat Marinescu.

În opinia sa, testarea privind infecţia cu SARS-CoV-2 este foarte importantă când există o transmitere accelerată a virusului în rândul populaţiei.

"În al treilea rând - partea de testare, care este foarte importantă, pentru că în momentul în care ai o transmitere accelerată la nivelul populaţiei şansa sau varianta reală pe care o ai este să izolezi cât mai mulţi oameni care ar putea să aibă COVID. Sigur că nu poţi să îi testezi PCR, pentru că nu ai atâtea laboratoare, dar, aşa cum bine ştiţi, există şi variantele de teste rapide destul de performante - teste antigenice care acum sunt acceptate. Noi medicii vorbeam despre ele de mult timp. Acum, inclusiv Institutul de Sănătate Publică vorbeşte despre varianta aceasta, pentru că poţi face chiar un screening, adică poţi să foloseşti în şcoli, în instituţii şi aşa mai departe, în spitalele non-COVID. Acestea sunt cele trei componente care ar însemna, după părerea mea, măsurile de echilibru", a spus Adrian Marinescu.

Întrebat când ar putea să se reducă numărul de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus, medicul a spus că este "greu de crezut" că acest lucru se va întâmpla "într-un viitor apropiat".

"Legat de momentul când va fi mai bine, într-adevăr este greu de crezut că va fi într-un viitor apropiat şi asta pentru că nu poate România să facă notă discordantă. Totul va merge cumva împreună cu Europa, adică este clar că lucrurile se vor întâmpla în acelaşi timp, cu mici decalaje. Şi este clar că dacă vine şi sezonul rece, la un moment dat, o să vină şi sezonul de gripă în decembrie, început de an, este greu ca până în primăvară să fie o îmbunătăţire evidentă. Asta nu înseamnă că nu putem găsi un echilibru, în aşa fel încât să convieţuim cumva cu virusul noi toţi, inclusiv România", a conchis medicul.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...