Mesajul unui celebru detectiv de artă către hoții coifului de la Coțofenești. Ce spune Arthur Brand despre lovitură: A fost la comandă?

Data actualizării: Data publicării:
coif cotofenesti si arthur brand - colaj
Detectivul de artă Arthur Brand se teme că obiectele de patrimoniu furate în Olanda ar putea fi topite pentru aur. Sursă colaj foto: Digi24.ro

Arthur Brand, un renumit detectiv de artă, supranumit de BBC „Indiana Jones din lumea artei”, a vorbit într-un interviu pentru Radio România Cultural despre furtul coifului de la Coțofenești. Investigatorul, care a ajutat la recuperarea multor opere de artă furate, este de părere că nu a fost o lovitură la comandă și că metoda folosirii de explozibili este utilizată mai ales de spărgătorii de bancomate. El spune că hoții sunt în fața unei alegeri dificile acum.

„Poliția olandeză, care este foarte profesionistă, lucrează din greu, iar hoții vor fi prinși. Poate că va dura o săptămână, poate un an, dar vor fi prinși, fără îndoială. Acum polițiștii analizează filmările de pe camerele de supraveghere din ultima săptămână, pentru că hoții trebuie să fi fost acolo înainte pentru a vedea unde era aurul. Căutările sunt abia la început, dar este o operațiune amplă. Zeci de polițiști lucrează la acest caz și speram că hoții vor fi prinși curând”, a declarat Arthur Brand la Radio Cultural.

În opinia lui, nu a fost vorba de o lovitură executată la comandă, „cum vezi în filme”. El spune că hoții nu pot vine obiectele de artă furate, pentru că s-a creat prea multă vâlvă în jurul lor și nimeni nu le-ar cumpăra. De aceea, detectivul se teme că hoții ar putea topi coiful de la Coțofenești și brățările dacice furate, pentru a vinde aurul. 

„În realitate, pe piața neagră nu se fac comenzi, așa cum vezi în filme. În cazul de față, au furat coiful poate cu ideea că îl pot vinde. Dar nu vor reusi, pentru că vorbim de un obiect atât de cunoscut la nivel mondial, o piesă foarte frumoasă și importantă. Nimeni nu va dori să o cumpere, pentru că dacă o cumperi, nu o poți arăta prietenilor, nu o poți vinde, nu o poți lăsa copiilor tăi. Nu cred că vor găsi un cumpărător.”

„Nu topiți aurul”

Arthur Brand are un mesaj pentru hoți: el subliniază că, dacă topesc aurul pentru a-l vinde, pedeapsa va crește semnificativ. 

„S-ar putea ca hoții să vrea să topească aurul, dar vreau să le spun – și asta spun și în interviurile pe care le dau în Olanda – că ieri am văzut că sunt cel puțin trei hoți implicați. Dacă topesc aurul, vor obține poate 60.000 de euro. Dar dacă sunt prinși – și vor fi prinși de poliția olandeză – vor primi doi sau trei ani de închisoare pentru jaf, iar dacă aurul este topit, vor primi încă trei sau patru ani suplimentari.

Și vreau să le explic: pentru 20.000 de euro fiecare, pentru că sunt trei, merită să petreacă șase sau șapte ani în închisoare? Nu merită. Așa că încerc să transmit acest mesaj prin intermediul presei: «Ați făcut o greșeală. Nu topiți aurul, lăsați-l undeva, abandonați-l acolo, astfel încât să poată fi recuperat, pentru că nu vreți să petreceți șase sau șapte ani în închisoare pentru 20.000 de euro»”, a transmis Arthur Brand.

Cine este Arthur Brand

Arthur Brand este un detectiv de artă, pe care BBC l-a numit „Indiana Jones din lumea artei într-un material în care i-a făcut un scurt portret.

El spune că a ajutat la recuperarea multor opere de artă, a căror valoare însumată depășește 300 de milioane de dolari. 

În 2019, Arthur Brand a recuperat un tablou de Picasso, „Bust de femeie”, care valorează peste 80 de milioane de dolari și care a fost furată de pe iahtul unui șeic în 1999.

El a povestit că a fost abordat de doi bărbați care reprezentau un om de afaceri olandez. Bărbatul cumpărase tabloul Picasso fără să știe de proveniența sa infracțională, iar bărbații care l-au contactat au dus tabloul la el acasă.

El spune că falsurile în artă reprezintă a treia cea mai mare activitate criminală de pe Pământ, după droguri și arme, iar Brand crede că până la 10% din ceea ce este expus în muzee este fals.

„Lumea falsului de artă este ca o piramidă. La baza acestei piramide se află sute de mii de oameni, dar când ajungi în vârful piramidei ai 30, 40 de persoane care controlează mai mult sau mai puțin întreaga piață ilegală de artă”, spunea el.

Citește și: Povestea fascinantă a Coifului Dacic de la Coțofenești. Comoara găsită în pădure a fost luată acasă de doi copii. „Jucau fotbal cu el”

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan a anunțat al doilea set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ce se întâmplă începând...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu