Ministrul Familiei vrea să pună camere de supraveghere în toate casele familiale unde locuiesc copii instituționalizați

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a afirmat că aceste centre rezidenţiale pentru copii nu trebuie să devină "un fel de reality show". FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat, marţi, că susţine montarea de camere de supraveghere în fiecare casă familială unde locuiesc copiii instituţionalizaţi, acestea urmând fie amplasate pe holuri, bucătării, în zonele unde se depozitează alimentele și în curte, pentru a preveni eventualele abuzuri asupra acestor copii. Ministrul a mai spus că își propune să realizeze și un Registru Unic al Copilului, care să cuprindă toate datele despre copiii instituționalizați din momentul intrării în sistemul de stat, până când devin "adulți realizați".

"Ne propunem realizarea unui sistem integrat care să cuprindă Registrul Unic al Copilului, referitor la copiii instituţionalizaţi, din momentul în care ei intră în sistem, date despre părinţi, stare de sănătate, precedente penale, dacă sunt sau nu vizitaţi, până când el iese din sistem şi ajunge un adult realizat. Acum încercăm, prin aceste aspecte, să nu mai existe dispariţia unora, trafic de persoane şi aşa mai departe. (...) Acest sistem va fi accesat de persoanele cu ORNISS, va fi gestionat de STS", a spus Intotero, în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Ea a adăugat că următoarea etapă este montarea de camere de supraveghere în fiecare casă familială.

"Şi următoarea etapă, pornind de la această platformă, unde putem include şi mamele minore, este ca în fiecare casă familială, acolo unde locuiesc copiii instituţionalizaţi, să susţinem montarea camerelor de supraveghere, cu excepţia zonelor intime, dormitor şi baie. Pe holuri, în bucătărie, în zonele unde se depozitează alimentele, în curte e foarte important să existe aceste camere de supraveghere, care soluţionează cumva anumite abuzuri din partea unora care nu au înţeles rolul dedicat al lor în acest domeniu de activitate. Acesta era unul dintre proiectele la care ţinem foarte mult şi dorim să-l avem realizat", a explicat ministrul, citat de Agerpres.

S-ar putea transforma centrele "într-un fel de reality show"?

Preşedintele comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a afirmat că aceste centre rezidenţiale pentru copii nu trebuie să devină "un fel de reality show".

"Camerele acestea mai sunt conectate şi la internet şi pot fi sparte oricând şi luate imaginile de acolo. Cred că supravegherea intrării şi ieşirii dintr-o astfel de casă este destul ca să ştim ce se întâmplă acolo, iar libertatea lor să fie totuşi, că într-o familie se mai întâmplă şi momente importante în bucătărie, în living. Nu putem să-i supraveghem chiar de tot, de aceea avem asistenţi sociali care stau cu ei. Dar, atenţie la Big Brother, să nu cădem în partea cealaltă. Abuzul statului, care începe să mă urmărească în permanenţă cu camere de luat vederi, este mai păgubos decât o ceartă între copii într-un centru rezidenţial", a spus Solomon.

El a mai spus că "situaţiile tragice cu familii dezorganizate, violuri" se pot preveni cu intervenţia mai rapidă a autorităţii tutelare.

Ministrul Intotero a menţionat, în schimb, că "nu este vorba de Big Brother".

Ea a dat exemple de abuzuri din astfel de case familiale, menţionând că în unele cazuri nu există nicio soluţie din parte organelor abilitate.

"Accesul la acele camere pot să aibă doar persoanele desemnate şi doar dintr-o cerere la instituţiile specialitate, dacă se întâmplă ceva, nu aşa. Deci, în ideea aceasta că, din păcate, e foarte greu, pentru că trebuie respectată legislaţia şi paşii din Codul Muncii ca să ajungi să închei contractul de muncă al unei persoane care lucrează în astfel de instituţii. Şi să ştiţi că în astfel de instituţii sunt oamenii minunaţi, dar se întâmplă să fie 2-3 care au o altă tendinţă şi după aceea se aruncă aşa o pată urâtă asupra întregului sistem. Din ideea aceasta a pornit propunerea. Fiind o cheltuială financiară destul de considerabilă, o să apelăm la fonduri europene", a mai spus ministrul. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...