Exclusiv Mobilizare a Armatei în Delta Dunării. A început construcția adăposturilor antiaeriene. Primar: „Două sunt operaționale”

Data actualizării: Data publicării:
camioane ale armatei
Camioanele Armatei transportă elemente de construcție prefabricate, care, potrivit unor surse militare, ar urma să fie folosite la construcția unor adăposturi antiaeriene în localitatea Plauru. FOTO: Captură video Digi24

Mobilizare fără precedent a Armatei în Delta Dunării. Camioanele Armatei transportă elemente de construcție prefabricate, care, potrivit unor surse militare, ar urma să fie folosite la construcția unor adăposturi antiaeriene în localitatea Plauru, adică în zona unde au căzut cele două drone descoperite săptămâna trecută.

Decizia a fost luată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență săptămâna trecută.

Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi: „Construiesc două adăposturi. Am stabilit amplasamentul împreună cu băieții de la ISU, unde trebuie să vină un comandant, cu domnul prefect, cu toată lumea și acum vine o unitate. Nu știu cine sunt, de unde sunt, eu le-am pus la dispoziție un buldoexcavator. Azi au făcut destul de bine, acum chiar pot să spun că deja sunt. Alea două adăposturi sunt operaționale.”

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că a început instalarea a două adăposturi de protecţie a populaţiei în localitatea tulceană Plauru, la lucrări participând 50 de militari.

„Lucrările sunt executate de un detaşament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acţionează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum şi pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente. Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lăţime (la interior) şi 1,5 m înălţime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităţilor locale ale comunei Ceatalchioi”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației. Printre măsurile de protecție a populație se numără și emiterea de mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

În afară de alertarea populației cu mesaje Ro-Alert, Inspectoratele județene pentru situații de urgență vor instrui localnicii din zonele afectate de conflict ce trebuie să facă în astfel de situații. În localitățile Plauru și Ceatalchioi, dar și altele, vor fi construite spații de de adăpostire.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri