Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare şi restaurare, a fost închisă, marţi, după ce gardul electric de protecţie a fost rupt de urşi.
Consiliul Judeţean (CJ) Argeş a anunţat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucât gardul electric de protecţie a fost deteriorat de către o ursoaică cu doi pui care avea bârlogul în preajma cetăţii.
„S-au dispus măsuri specifice împreună cu Instituţia Prefectului Argeş, cu Direcţia Silvică Argeş, gestionara fondului de vânătoare, pe teritoriul căreia s-a identificat ursoaica, cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, în aşa fel încât chiar astăzi, prin grija Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Argeş, a fost obţinută autorizaţia de relocare a animalului. În acest moment a fost montată în preajma Cetăţii Poienari o cuşcă specială pentru capturarea ursoaicei şi a puilor”, a declarat vicepreşedintele CJ Argeş, Adrian Dumitru Bughiu, citat în comunicat.
Conform aceleiaşi surse citate de Agerpres, animalele vor fi relocare într-un fond de vânătoare îndepărtat, aflat tot în gestionarea Direcţiei Silvice Argeş.
„În acelaşi timp, colegii noştri de la Muzeul Judeţean Argeş, cărora le mulţumesc pentru promptitudine şi operativitate, au reuşit să repare gardul electric, dar suplimentar vom încerca să găsim şi alte soluţii de protecţie sau de îmbunătăţire a actualului gard. Sperăm într-o capturare rapidă a ursoaicei şi a puilor în aşa fel încât, în cel mai scurt timp, sperăm noi într-o săptămână, să reuşim să redăm publicului accesul la Cetatea Poienari”, a precizat Bughiu.
Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeşului, lângă DN 7C - Transfăgărăşan, accesul turiştilor făcându-se pe 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificaţia a fost construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată şi extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş.
Lucrările de conservare şi restaurare au durat trei ani, timp în care monumentul nu a putut fi vizitat. Accesul turiştilor a fost permis din nou începând din 14 aprilie.
Proiectul privind „Conservarea şi Consolidarea Cetăţii Poenari Argeş” a primit finanţare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de peste 25 de milioane de lei, din care 9.647.565 de lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică şi 16.021.201,29 lei este contribuţia beneficiarului.
„Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală şi arhitecturală a Cetăţii Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidităţii şi protecţia zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor şi pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetăţii, montarea unui traseu de fibră optică şi a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înfiinţarea instalaţiei de iluminat şi a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci şi coşuri de gunoi”, au transmis reprezentanţii CJ Argeş.
Editor : Liviu Cojan