Video Exclusiv Nelu Tătaru: Spitalele vor avea aparate care să diferențieze pacienții cu gripă de cei cu Covid

Data actualizării: Data publicării:
nelu tataru interviu
Nelu Tătaru, interviu pentru Digi24 Foto: captură TV

Ministrul Sănătății a acordat un interviu jurnalistului Digi24, Carla Tănasie. Nelu Tătaru spune că spitalele de Boli Infecţioase au aparatură necesară pentru a diferenţia gripa de COVID, iar în ceea ce privește eventualele restricții de sărbători, modul în care se vor desfășura ține doar de comportamentul oamenilor. 

Oficialul a explicat pentru Digi 24 și ordinul prin care unităţile de primiri urgenţe sunt obligate să primească toţi pacienţii. Ministrul Sănătății spune că erau plimbaţi prea mult cu ambulanţa între spitale.

- Există test care poate diferenția gripa de Covid?

Da! În acest moment avem și aceste aparate, am avut discuții cu secțiile de boli infecțioase pentru achiziționarea testelor și aparatelor care detectează în același timp și gripă și covid, pentru a putea dirija separat acești bolnavi catrre zonele de tratament.

- Dacă acum are un pacient cu gripă, medicul vede dacă e gripă sau covid?

Există în strategia noastră de dialog și evaluare a trijaului se va afce pe acest prinicpiu și protocol. După cum știți, în ultima perioadă, în urmă infectărilor cu SARS-CoV-2, au fost aglomerații la UPU, astfel că ambulanțele așteptau sau erau dirijare către ale Unități Primire Urgențe. Merg pe principiul că orice  =pacient are dreptul măcar la un triaj. În momentul în care ne-am hotărât să între în acea UPU este pentru a face măcar minimă evaluare, covid sau altceva.  Am urmărit că barometru prezența în UPU, că să nu încărcăm se va face acel test rapid, evaluare și vor merge către un spital covid sau celelelalte. Dar orice pacient trebuie să aibă dreptul la un consult, nu să fie plimbat cu ambulanță. Voi milita că un pacient să nu stea într-o ambulanță, ci să stea în UPU 2-3 ore pentru evaluare și apoi dirijat în funcție de afecțiunea să.

- Ce facem de sărbători?

Toată lumea ar trebui să se întrebe ce facem azi, mâine, săptămânile viitoare. Se asta depind sărbătorile. Noi am mers pe acea evaluare locală și restricțîi locale, dacă astea se vor rezolva vom controla sitiatia, avem măsuri coercitive, legislație, cred că lucrurile trebuie să între pe un făgaș normal, fiecare avem componentă noastră în această lupta, doar împreună reușim. Sistemul medical îi va primi, dar suntem obositit, suntem uzați. Suntem după 8 luni de zile. Cred că populația e secretul și esență acestei pandemii

- Și dacă oamenii nu înțeleg?

Avem o legislație care trebuie aplicată, dar nu cred că trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc. Și cred că medicină ar trebui făcută de doctori și politică să mai aștepte un pic.

- Și așteaptă având în vedere că vine campania?

Suntem mulți politicieni, dar mulți am ales să rămânem profesioniști, haideți să rămânem profesioniști până ce această pandemie se va potoli, eu am speranța că odată cu trecerea acestei camopanii vom intră pe un făgaș normal.

- Vă așteptați să fie o creștere după campanie?

În evoluția noastră și cea europeană vom  avea o creștere, dar o creștere cu număr mic de cazuri că să putem gestiona, un medic să nu stea la 7 - 8 bolanvi, să stea la 2 și atunci cred că vom putrea vedea că gestionăm altfel și perspectiva medicală e altă. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri