VIDEO. O parte din salvatorii români trimişi în Turcia s-au întors în țară, aduși cu două aeronave militare Spartan

Data actualizării: Data publicării:
aeronava spartan pe pista
O parte din salvatorii români trimişi în Turcia s-au întors în țară, aduși cu două aeronave militare Spartan

Două aeronave de transport C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române au efectuat miercuri un zbor pe ruta Hatay, Turcia - Otopeni, pentru aducerea acasă a primei echipe RO-USAR, a medicilor şi asistenţilor SMURD. Împreună cu ei revine și personalul specializat în misiuni de căutare-salvare, alături de echipa canină, dislocată în data de 6 februarie, în Turcia.

Prima aeronavă a aterizat la ora 23:45.

Membrii echipei RO-USAR au fost întâmpinați, la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de premierul Nicolae Ciucă, venit pentru a-i felicita, precum și de ministrul de Interne Lucian Bode și șeful DSU Raed Arafat.

„Dați-mi voie ca în nume personal și în numele Guvernului României să vă spun un simplu „mulțumesc” pentru modul în care v-ați îndeplinit misiunea.

Ați fost emisarii României, cei care ați dus cu dumneavoastră compasiunea, solidaritatea și empatia poporului român față de poporul turc greu încercat de această tragedie.

Modul în care ați acționat, în care ați reușit să salvați viețile a patru cetățeni turci, reprezintă acel gest prin care în situații disperate, ați reușit să redați speranța unor oameni deznădăjduiți că pot să fie salvați, iar faptul acesta vi se datorează dumneavoastră, care, prin devotament, curaj, profesionalism ați făcut cinste României și ați dat dovadă de maximă umanitate.

Vă asigur de aprecierea și respectul meu, de aprecierea și respectul Guvernului României și totodată, iată, aici sunt reprezentanți ai comunității turce, oficiali ai ambasadei Republicii Turcia la București, care au venit să vă mulțumească pentru modul în care ați acționat.

Vă mulțumesc, bine ați venit acasă! Meritați să vă odihniți după cele 10 zile în care ați făcut totul pentru a salva vieți”, le-a spus Nicolae Ciucă salvatorilor reveniți la București.

România a trimis mai multe ajutoare în Turcia, precum și două echipe de salvatori și personal medical, pentru a ajuta la salvarea oamenilor afectați de cutremure.

Misiunile echipelor RO-USAR care au intervenit în Turcia au fost în permanență contracronometru. Pompierii români au spus că imaginea distrugerilor e pur și simplu apocaliptică.

Peste 35.000 de morți în Turcia, totalul deceselor împreună cu cele din Siria ajungând la peste 40.000

Echipele de salvatori din Turcia au continuat miercuri, pentru a zecea zi, căutarea neobosită a supravieţuitorilor, fiind raportate persoane scoase în viaţă de sub dărâmături, în pofida şanselor reduse.

Echipele se vor asigura că toate persoanele vor fi scoase de sub ruine înainte de a începe îndepărtarea resturilor, a declarat marţi seara preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Două cutremure puternice au lovit Turcia şi Siria la primele ore ale zilei de 6 februarie, cele două seisme producându-se la doar câteva câteva ore distanţă. Primul a avut magnitudinea 7,8, iar cel de-al doilea 7,5 grade.

Citiți și:

Șeful salvatorilor români din Turcia a povestit momentul în care au găsit un copil decedat, prins între părinți, sub o clădire

FOTO și VIDEO Imagini cu salvatorii români care intervin în Antakya. În aceste ore încearcă să salveze un băiat de 16 ani blocat sub o clădire 

VIDEO EXCLUSIV Corespondență din Turcia. Imagini dramatice cu salvatorii care încearcă să scoată oameni de sub tone de moloz 

Autorităţile turce au raportat 35.418 de morţi doar în această ţară, totalul deceselor împreună cu cele din Siria ajungând la peste 40.000.

Aproximativ 1,6 milioane de persoane se află în prezent în adăposturi de urgenţă în Turcia, iar alte 600.000 au părăsit regiunea sau au fost evacuate.

Între timp, autorităţile turce au arestat mai multe persoane pentru presupusă responsabilitate pentru clădirile prăbuşite. De asemenea, cel puţin 20 de utilizatori de reţele sociale au fost arestaţi pentru postări „provocatoare”, a indicat poliţia miercuri.

Peste 50.000 de clădiri au fost distruse sau grav avariate

Autorităţile din Turcia spun că un total de 50.576 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate în urma celor două seisme devastatoare, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Toate aceste clădiri periculoase trebuie să fie demolate urgent, a avertizat Ministerul Planificării Urbane într-un raport.

Autorităţile au inspectat peste 387.000 de clădiri din cele 10 provincii afectate de cutremur în sud-estul ţării.

În oraşul Gaziantep se află cel mai mare număr de clădiri care trebuie demolate de urgenţă - 12.000 -, urmat de 10.911 de clădiri în Hatay şi 10.777 în Kahramanmaras, se mai precizează în document.

Seismele au fost urmate de 3.858 de replici după data de 6 februarie, 38 dintre ele cu magnitudinea peste 5, a spus Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor (AFAD) într-un mesaj separat. Instituţia sfătuieşte localnicii să nu se apropie de clădirile avariate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri