România urmează să primească o donație de 18 avioane de vânătoare F16 de la Olanda. Documentul va fi semnat de ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, aflat și el la Haga, care a precizat că aeronavele vor fi folosite pentru instruirea piloților români și ai aliaților. Flota de avioane de luptă a României va ajunge astfel la peste 70.
ACTUALIZARE 18:00 Ionuţ Moşteanu, ministrul Apărării, a anunţat că miercuri va semna împreună cu ministrul olandez un Memorandum de înţelegere, pentru a continuarea activităţii la Centrul de pregătire F16, el precizând că sunt 18 avioane care, până la finalul anului, vor intra în proprietatea statului român, pentru un preţ modic.
„Astăzi o să semnez împreună cu ministrul olandez un Memorandum de înţelegere, pentru a continua procedura de transfer sau de continuare a activităţii la Centrul de pregătire F16”, a declarat ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu.
El a precizat că „sunt 18 avioane care, până la finalul anului, vor intra în proprietatea statului român, pentru un preţ modic”.
„Este o procedură care nu poate fi ocolită altfel. Şi de aici încolo încep discuţiile tehnice, la nivel de experţi, pentru a finaliza procedura”, a subliniat Moşteanu.
Întrebat pentru ce vor fi folosite aceste avioane F16, ministrul Apărării a precizat că vor fi folosite pentru instruire.
„Deci este un centru de pregătire şi instruire pentru piloţi NATO şi ai aliaţilor NATO”, a completat el.
Întrebat ce înseamnă acel preţ modic, Ionuţ Moşteanu a răspuns, râzând: „Un leu. Un euro”.
Știrea inițială
Donația vine în contextul centrului de pregătire pentru piloții piloții de F-16, care este deja pe teritoriul României și unde se antrenează piloți din Ucraina. Pentru acest centru, tot olandezii au pus la bătaie avioanele F16 pe care ei nu le mai folosesc și le donează mai departe.
Centrul de pregătire din România, care inițial a fost deschis pentru antrenamentele piloților ucraineni, va deveni de fapt un centru pentru pentru antrenamentul tuturor piloților țărilor care folosesc avioane F-16. Asta înseamnă și Bulgaria, și Slovacia, dar și state din Orientul Mijlociu.
Prin această donație și prin ajutorul unui stat aliat, cum sunt Țările de Jos, România devine un centru important. Contează și poziția geografică, la Marea Neagră, dar contează și faptul că noi am pus la dispoziție teritoriul nostru ca să devenim un centru de antrenament pentru piloții de F-16.
Se întâmplă foarte multe lucruri la acest summit, totul este într-o mare viteză. Au fost și foarte multe întâlniri pe care delegația României, atât președintele, cât și miniștrii prezenți aici, și ministrul Apărării, și ministrul de Externe le-au avut într-un interval scurt cu mai mulți lideri, cu omologi de-ai lor.
Discuțiile sunt scurte, dar sunt pline de conținut, pentru că, pe scurt, toată lumea vorbește aceeași limbă și, ca atare, toată lumea este la curent cu ce are de făcut.
Editor : M.B.