Parlamentarii români le scriu omologilor olandezi: "România este pe deplin pregătită pentru aderare"

Data publicării:
Schengen
Foto: Profimedia Images

Într-o scrisoare deschisă adresată vineri membrilor Parlamentului Regatului Ţărilor de Jos, grupul parlamentar de prietenie cu Olanda trasmite că România este "pe deplin pregătită" pentru aderare la Schengen, de aceea o nouă amânare ar fi "nejustificată" și ar produce "pierderi de timp şi resurse", se arată în document. O scrisoare similară a fost redactată și de parlamentarii bulgari.


"În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen - securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti - amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană", se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai grupului, semnată de către deputatul Viorel Băltăreţu, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos.

În document se face referire și la schimburile comerciale româno-olandeze care ar putea fi serios afectate în cazul unei noi amânări de aderare a României la Spațiul Schangen.

"În 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile româneşti au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în acelaşi an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România", au exemplificat parlamentarii.

De asemenea, semnatarii documentului subliniază că, în contextul conflictului militar din Ucraina, România joacă un rol important în menţinerea stabilităţii Uniunii, obiectiv la care contribuie pe multiple paliere: economic, social şi militar, iar ţara noastră şi-a reconfirmat rolul de garant al securităţii graniţelor spaţiului Schengen, printr-o gestionare eficientă a valurilor de refugiaţi ucraineni.

"În ultimele luni, România şi-a exprimat voluntar deschiderea de a primi o delegaţie de experţi europeni pentru actualizarea gradului de conformitate cu standardele aquis-ului Schengen. Concluzia unanimă a acestora a fost că România este în mod clar pe deplin pregătită de aderare. În încheierea scrisorii, membrii Grupului de prietenie cu Olanda îşi exprimă disponibilitatea unei întâlniri la nivel inter-parlamentar în care să aibă posibilitatea de a susţine argumentele în favoarea accesului României la Schengen", a mai transmis scrisoarea parlamentarilor români.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...