Plafonarea prețului la lemnele de foc a provocat haos. Comercianții refuză să mai vândă: „Înseamnă să dau de la mine bani. Păi ce fac?”

Data actualizării: Data publicării:
lemne de foc în depozit.
Plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub a provocat haos pe piață. Comercianții refuză să mai vândă. Foto: Captură TV Digi24

Plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub a provocat haos pe piață. Depozitele comunale sunt aproape goale, comercianții refuză să mai vândă. Motivul invocat la unison este același: Pierd bani dacă vând la prețul impus de stat. Asociația industriei lemnului PROLEMN susține că problema poate fi rezolvată prin acordarea de vouchere pentru consumatori.

Cine a apucat să-și cumpere lemne de foc se poate considera norocos. În acest moment... lemnul se găsește greu sau deloc. Criza a început în momentul în care guvernul a vrut să facă o faptă bună și a plafonat prețului metrului cub la 400 de lei. Jurnaliștii Digi 24 au discutat cu negustorii. Toți au avut, oarecum, același răspuns: Nu vând lemne cu tariful impus de Guvern, din cauză că ies în pierdere.

Reporter: Am venit să cumpăr lemne de la dumneavoastră cu 400 de lei!
Constantin Sanda, reprezentant depozit de lemne: Eu vă cred, dar să cumpărați la prețul ăsta este imposibil.
Reporter: De ce e imposibil?
Constantin Sanda: Păi, sincer să fim, noi achiziționăm undeva la 600 de lei. Vă dați seama, sunt costuri de angajați, de motorină...
Reporter: Nu se poate cu 400?
Constantin Sanda: Nu!
Reporter: Păi, Statul așa zice, că se poate!
Constantin Sanda: Vă dați seama că, probabil, dânșii nu știu cu cât achiziționăm noi lemnul, și nu știu despre ce e vorba, probabil. Nu poți să dai cu 400. Asta înseamnă să dau de la mine bani. Păi ce fac? În cazul ăsta ce fac?

De la discuția aceasta au trecut trei săptămâni. Situația nu s-a reglementat. Din contră. Piața lemnului este blocată. Depozitele sunt aproape goale, iar negustorii refuză să mai vândă.

Reporter: Văd că aveți grămada de lemne în curte. Vindeți?
Marin Alexandru, negustor: E blocaj! Nu! Nu se vinde absolut nimic! Pentru că la prețul ăsta nu se poate vinde. La rândul meu și eu am alte cheltuieli. Adică tăiat, fasonat, transport. Nu se poate.
Reporter: În acest moment, dacă vine cineva să cumpere lemn de la dumneavoastră?
Marin Alexandru: Nu pot să-i dau acum, momentan.
Reporter: Sunteți obligat să vindeți cu 400.
Marin Alexandru: Sunt obligat să vând cu 400, conform noii legi. Și nu pot.

„Totul se blochează. Nu putem. Chiar nu avem cum să vindem pe prețul ăsta”

Cătălin Marin, negustor: Eu vindeam peleți, dar acum nu am nimic. Nu găsesc furnizori. Nu vinde nimeni.
Reporter: Din ce cauză nu se mai găsesc peleți pe piață, acum?
Cătălin Marin: Cred că se țin stocurile blocate, nu știu ce să zic. Din cauza prețului. Producătorii au luat materia primă cu preț mare și nu pot să vândă cu preț mic.

Reporter: De cât timp n-ați mai vândut lemne?
Vasile Petrică, negustor: Păi de acum, de când cu plafonarea, de când a intrat în vigoare.
Reporter: N-ați mai vândut nimic?
Vasile Petrică: Nu am mai vândut nimic! Noi le luăm cu un preț mai mare decât prețul de vânzare.
Reporter: Puteți să vindeți dumneavoastră cu 400 de lei, cum zice statul?
Vasile Petrică: Deocamdată nu putem să vindem, pentru că nu avem de unde să le luăm la prețurile astea. Guvernul să ajute populația cu vauchere, cu ceva. Și să vină spre noi, spre depozite. Pentru că altfel se blochează. Totul se blochează. Nu putem. Chiar nu avem cum să vindem pe prețul ăsta. Pentru omul de rând este mult mai greu ca înainte!

Asociația industriei lemnului Prolemn susține că rezolvarea crizei depinde de două soluții: Acordarea unui sprijin real pentru consumatori, prin intermediul unor tichete valorice și reducerea TVA la 5% pentru întreaga gamă de produse destinate încălzirii. Nu doar pentru lemnul de foc, așa cum se întâmplă acum, ci și pentru deșeurile provenite din lemn, pentru brichete sau peleți.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri