Platforma IMM Invest, care va reporni economia, nu funcționează. Ministrul Finanțelor acuză un atac. SRI și STS preiau site-ul

Data actualizării: Data publicării:
florin-citu-gov.ro
Foto: gov.ro

Platforma IMM Invest, unde companiile pot accesa credite garantate, inaugurată vineri dimineață la ora 10.00 de ministrul Finanțelor, ca parte a planului de repornire a economiei, nu funcționează. După mai multe ore de la lansare, platforma încă nu putea fi accesată. Ministrul Florin Cîțu acuză un atac cibernetic. SRI și STS preiau gestionarea site-ului.

UPDATE SRI și STS preiau gestionarea platformei IMM Invest, unde companiile pot accesa credite garantate, a anunțat directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Data deschiderii aplicației va fi comunicată vineri sau la începutul săptămânii viitoare, a mai precizat Dumitru Nancu, potrivit Mediafax, adăugând că niciun IMM nu s-a înregistrat până acum pe platformă.

Șeful Fondului de Garantare a explicat că vineri dimineață platforma a înregistrat un număr foarte mare de accesări, de la 2.700 la ora 8:30, la 397.000 de accesări pe minut, din 132.000 de conexiuni, în condițiile în care în România există 475.000 de IMM-uri. Aplicația a fost testată înaintea deschiderii oficiale, de către angajații instituției, dar și în regim dechis, și a întregistrat 3 milioane de utilizatori în două ore, a explicat directorul.

Directorul nu are o confirmare oficială a unui atac cibernetic, spunând că există doar suspiciuni.

_______

UPDATE Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunță într-un comunicat de presă că rata de accesare a platformei a fost de peste 200 de aplicații pe secundă. Site-ul a fost testat însă pentru condiții de trafic ridicate, astfel că suspiciunile de atac cibernetic sunt întemeiate.

„Portalul imminvest.ro a inregistrat o rata de inscriere de peste 200 aplicatii pe secunda inca din primele momente de la deschiderea aplicatiei, fiind intr-o crestere exponentiala. Ambele site-uri, www.fngcimm.ro si www.imminvest.ro au fost blocate la scurt timp de la deschiderea aplicatiei. In etapa de dezvoltare si testare au fost verificate si validate atat conditiile de securitate, cat si conditiile functionale, in cazul unei sarcini ridicate. Toate aceste elemente ne ridica suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat. In acest moment, echipa de suport tehnic a aplicatiei depune toate eforturile pentru remedierea problemelor tehnice. Echipele noastre fac eforturi deosebite pentru a remedia situatia si ii asiguram pe toti antreprenorii, ca in cel mai scurt timp, procesul de inscriere va fi reluat in parametri optimi", arată FNGCIMM într-un comunicat citat de Economica.net.

_______

UPDATE Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, acuză un atac cibernetic. El spune că cei vinovați vor fi prezentați public. 

„Probabil aceleași personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul IMM INVEST.

Nici eu și nici românii onești care au acum nevoie de aceste resurse nu ne așteptam la o asemenea ticăloșie.

Nicio problemă. Continuăm. Mergem înainte. Aflăm cine este în spatele acestui atac și îi voi prezenta public.

De un lucru vă asigur pe toți. Pe perioada cât site-ul nu funcționează nu se înregistrează nimeni în acest program.

Nu permit nicio șmecherie”, a scris Florin Cîțu vineri pe Facebook.

_______

Site-ul IMM Invest, unde companiile mici și mijlocii se pot înscrie pentru accesarea de credite garantate, nu funcționa la o oră de la lansarea anunțată vineri de ministrul Finanțelor.

Cei interesați să ia credite de la bănci prin intermedul platformei au trimis mesaje la redacția Digi24.ro că site-ul nu se încarcă.

„De la ora 10 fix platforma imminvest nu poate fi accesata”; „Incercam de 30 de minute sa facem inscrierile pentru capital de lucru garantat de stat IMM Invest si platforma nu functioneaza”; „Din pacate platforma unde noi, firmele, ar trebui sa ne inscriem, nu functioneaza” - sunt câteva dintre mesajele primite.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat vineri dimineață demararea programului guvernamental IMM Invest, de ajutare a întreprinderilor mici și mijlocii să-și continue activitatea. Plafonul de garantare a creditelor asigurat de guvern este de 15 miliarde de lei (3% din PIB) și poate fi majorat, dacă va fi nevoie, a precizat ministrul.

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri