A fost stabilită componenţa BEC pentru alegerile locale și europarlamentare. PMP şi Forţa Dreptei au fost lăsate pe dinafară

Data publicării:
Toni Greblă, președintele AEP, semneaza hartii
Toni Greblă, președintele AEP. Foto: Facebook

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au anunţat sâmbătă că a fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, fiind definitivată componenţa cu reprezentanţii partidelor politice. Partidele din ppoziţie au reclamat că atât reprezentantului propus de Forţa Dreptei, cât şi reprezentantului propus de PMP le-a fost refuzată calitatea de membri ai BEC, în pofida temeiurilor legale evidente care dau drept de reprezentare celor două formaţiuni politice.

„Din Biroul Electoral Central fac parte şapte judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - judecător Vasile Bîcu, preşedinte al BEC, judecător Gheorghe Liviu Zidaru, locţiitor al preşedintelui BEC, judecător Adina Georgeta Ponea, judecător Ianina Blandiana Grădinaru, judecător Ruxandra-Monica Duţă, judecător Leontina Şerban, judecător Ioana Bogdan, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, Marian Muhuleţ şi Zsombor Vajda”, arată postarea de pe pagina de Facebook a AEP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din BEC mai fac parte şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv Viorel Mocanu - reprezentant al PSD, Cristian Ene - reprezentant al PNL, Ştefania Petre - reprezentantă a USR, Laurenţiu Plăeşu - reprezentant al AUR, Mária Kolumbán - reprezentantă a UDMR, Bogdan Tohăneanu - reprezentant al PRO România, şi Ivan Truţer - reprezentant al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, mai indică sursa citată.

Perioada electorală pentru scrutinul din 9 iunie a început la 12 martie, iar campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia în 8 iunie, la ora 7:00.

PMP și FD nu au reprezentanți în BEC

Reprezentanţii PMP acuză că, la propunerea membrului PSD din Biroul Electoral Central, a fost respins reprezentatul PMP în BEC. Ei mai spun că această decizie vine la doar o săptămână după ce Guvernul PSD-PNL a decis, prin intermediul ordonanţei de urgenţă privind comasarea alegerilor, eliminarea PMP din secţiile de vot.

„PMP rămâne unit, chiar dacă atacurile la adresa noastră continuă! Deşi PMP a avut două Congrese în care a fost aleasă conducerea statutară a partidului, de doi ani este blocată în justiţie publicarea procesului verbal al alegerilor în registrul partidelor politice. Miza: desfiinţarea PMP. După PSD şi PNL, Partidul Mişcarea Populară este al treilea partid ca număr de aleşi locali în România, cu peste 2.300 de aleşi locali. Din clipa în care PMP a decis, prin forurile sale statutare validate de instanţă, implicarea în construcţia polului politic «Dreapta Unită», practic am devenit cel mai hărţuit partid din România. Împotriva PMP sunt deschise în instanţă zeci de procese, iar AEP a tăiat subvenţia primită conform legii în iunie 2023, la un an după alegerea în februarie 2022 a preşedintelui Eugen Tomac, exact când au început negocierile privind formarea polului de dreapta”, arată o postarea de sâmbătă, pe pagina de Facebook a partidului.

Totodată, Partidul Mişcarea Populară, prin decizia Colegiului Naţional, forul cel mai important după congres, a hotărât desemnarea reprezentatului PMP în Biroul Electoral Central. „Conform legii, PMP, fiind partid europarlamentar, are dreptul de a desemna un reprezentat în BEC. La propunerea membrului PSD din BEC, a fost respins reprezentatul PMP în BEC”, mai arată postarea de pe reţeaua de socializare.

„Această decizie vine la doar o săptămână după ce Guvernul PSD-PNL a decis, prin intermediul OUG privind comasarea alegerilor, eliminarea PMP din secţiile de vot. PMP condamnă această decizie profund nedreaptă şi o consideră un derapaj major. Prin aceste decizii este atacată direct opoziţia democratică din România şi afectat profund întregul proces electoral. Vom contesta în cel mai scurt timp posibil această decizie. Partidul Comasat Român PSD-PNL îşi doreşte alegeri fără opoziţie. Noi rămânem ferm angajaţi alături de colegii din USR şi Forţa Dreptei să construim, prin «Dreapta Unită», un viitor pe care românii îl merită!”, mai spune sursa citată.

Şi partidul Forţa Dreptei a reclamat „abuzul incredibil comis împotriva partidelor politice de Opoziţie, referitor la participarea reprezentanţilor în Biroului Electoral Central”.

Citește și: USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus la Biroul Electoral Central protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rămâi fără permis de conducere dacă faci această greșeală aparent banală în trafic în...
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Shakira și-a început anul în colanți mulați. “A furat” 2 milioane de like-uri cu atitudinea jucăușă: “Oare va...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
Salarii generoase în Europa: câștigurile pot ajunge la 9.000 de euro pe lună. Ce se caută
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Salma Hayek, gest superb pentru Selena Gomez, în public, pe covorul roșu: "Las-o să aibă momentul ei". Tânăra...
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...