Agenţia Nucleară a PSD

Cristian Andrei Data actualizării: Data publicării:
horia grama1

Trei foşti parlamentari PSD au fost numiţi în ultimele luni în fruntea Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive. Experienţa acestora nu arată că au vreo legătură cu domeniul în care au fost numiţi.

Prima numire importantă făcută de PSD la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive a fost chiar a preşedintelui acestei instituţii. Horia Grama, fost deputat şi preşedinte al PSD Covasna, a devenit preşedintele Agenţiei la începutul acestui an. Experienţa social-democratului în domeniu nu reiese din CV-ul acestuia.

Grama a fost deputat în perioada 2008 – 2016, iar înainte de a fi parlamentar a fost directorul SC Tuşnad SA, prefect al judeţului Covasna, director de vânzări la Bibco SA Biborţeni şi directorul general Perla Covasnei – Biborţeni. Înainte de 1989, a lucrat doi ani ca inginer stagiar la Întreprinderea minieră Căpeni. Horia Grama a terminat în 1988 Facultatea de Maşini şi Instalaţii Miniere la Institutul de Mine Petroşani.

În CV-ul noului preşedinte al Agenţiei Nucleare apare şi o diplomă de absolvire a Colegiului Naţional de Informaţii.

Imediat după numirea lui Horia Grama în această funcţie importantă, în instituţie au apărut alţi doi social-democraţi. Ambii au funcţia de consilier personal pentru noul preşedinte al Agenţiei.

Este vorba de Andrei Dolineaschi şi Florin Pâslaru. Cei doi au fost deputaţi PSD în legislatura precedentă, dar nu au mai prins loc pe listele pentru parlamentare. Dolineaschi a fost secretar general al PSD, iar Pâslaru liderul grupului din Camera Deputaţilor.

Andrei Dolineaschi a fost retras din prima linie a PSD din cauza problemelor penale. În decembrie 2015, fostul deputat a fost acuzat de DNA că l-a sprijinit pe preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, să intervină la conducerea ANAF pentru numirea anumitor persoane în funcţii la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

În ianuarie 2016, Dolineaschi a renunţat la funcţia de secretar general al PSD. În plan profesional, Andrei Dolineaschi a avut numai funcţii de la partid. A fost consilier la un birou parlamentar din Dorohoi, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului între 2001 şi 2005, iar în perioada 2004 – 2008 a fost consilier judeţean în CJ Botoşani. Din 2008 până în 2016 a fost deputat.

Andrei Dolineaschi a absolvit în 1998 Facultatea de Filosofie din Iaşi, iar ulterior a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice din Iaşi.

audiere DNA Dolineaschi
Andrei Dolineaschi, la audierile DNA

Florin Pâslaru este la bază inginer, el terminând în 1983 Facultatea de Tehnologia şi chimia produselor alimentare şi tehnică piscicolă din cadrul Universităţii din Galaţi. Are şi o diplomă de master la Universitatea „Danubius” Galaţi – Facultatea de Ştiinţe Economice – 2006. În 2010, a urmat cursurile Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, dar şi Colegiul Naţional de Apărare.

După trei mandate în Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru nu a mai apărut pe listele PSD de anul trecut. Social-democratul era in 2016 liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.

În iulie 2016, social-democratul a fost condamnat la şase luni cu suspendare pentru că şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar, după ce ANI a constatat conflictul de interese. Pe numele său există şi o decizie a CNSAS de colaborator al fostei Securităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri