Viorel Cataramă pune problema semnăturilor și în cazul candidaților acceptați. Ce răspunde purtătorul de cuvânt al BEC

Data actualizării: Data publicării:
viorel-catarama-fb
Foto: Facebook/Viorel Cataramă

Biroul Electoral Central face plângere penală pe numele a opt dintre candidații la prezidențiale, suspectați că au depus semnături false. Viorel Cataramă, Miron Cozma, Alexandru Cumpănașu sau Bobby Păunescu sunt printre cei reclamați. Până acum, doar șapte candidați au primit unda verde, după ce semnăturile au fost verificate.

Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni), Cătălin Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Național), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) și Bobby George Marius Pănescu (candidat independent) sunt cei opt în cazul cărora BEC va sesiza organele de urmărire penală deoarece „s-a constatat un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite” dar care „prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură de a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000”.

Așadar, fără aceste semnături cu probleme, cei opt candidați nu ar mai putea candida la alegerile prezidențiale din noiembrie, însă, în urma deciziei CCR, aceștia au fost acceptați.

Similitudinile „se referă la faptul că pe lista de susținători aceeași semnătură se regăsește la mai multe persoane, lista de susținători are un număr de zece câmpuri, iar la toate aceleași zece câmpuri aceeași semnătură se regăsea pentru persoane diferite”, a explicat Mircea Preoțescu, purtător de cuvânt al BEC, la Digi24.

El a precizat că aceste semnături în cauză ar putea fi false: „Deci, în ședința de ieri a BEC s-a luat decizia să se sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii de falsuri în înscrisuri”.

Acest sesizări nu se fac împotriva candidaților”, a subliniat el, adăugând că „acolo unde a fost extrem de vizibilă” similitudinea semnăturilor s-a sesizat parchetul.

Este vorba așadar de cazurile a opt candidați, iar fără aceste semnături cu problemă aceștia nu ar mai putea candida, deoarece nu ar depăși pragul de semnături necesare, de 200.000.

Viorel Cataramă, unul dintre cei opt vizați, a declarat în direct la Digi24 că va face o plângere penală împotriva BEC pentru nerespectarea unei hotărâri definitive a CCR, abuz în serviciu și inducerea în eroare a organelor judiciare. El a precizat că îl va acționa în judecată și pe Florin Buică, președintele AEP, pentru „declarațiile publice prin care mi-a cauzat grave prejudicii în campania electorală”. Acesta a mai spus că va sesiza și Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării.

Alina Manolache, jurnalist Digi24, i-a transmis că hotărârea CCR spune că BEC nu are competența de a stabili dacă semnăturile sunt false, ci poate doar să sesizeze autoritățile competențe în acest caz, lucru care s-a și întâmplat.

În acest moment, purtătorul de cuvânt al BEC a precizat că Viorel Cataramă nu este discriminat și este candidat la alegerile prezidențiale: „Referitor la ce a spus domnul Cataramă privind faptul că nu s-a luat act de decizia CCR nr. 4, vă spun că în ședința de ieri s-a luat act, iar pe site-ul AEP a fost postată deja admiterea domnului Cataramă”.

Domnul Cataramă este unul dintre candidații la alegerile prezidențiale”, a precizat Mircea Preoțescu, iar parchetul urmează să stabilească ulterior dacă semnăturile cu care a candidat sunt false.

În continuare, Viorel Cataramă a susținut că menționarea acestor posibile semnături false îl discriminează și îi cauzează prejudicii de imagine în campanie: „Să nu mai influențeze electoratul ca să nu ne mai voteze pentru că, vezi Doamne, anumite autorități au anumite suspiciuni. Eu nu am nimic de-a face cu semnăturile”.

Sunt discriminat în comparație cu alți candidați, care au aceeași problemă și care nu sunt menționați și asupra cărora nu s-a făcut plângere penală. Aceeași problemă cum o avem noi, cei opt, o are și domnul Klaus Iohannis, o are și doamna Dăncilă și domnul Barna și în această situație nu s-a făcut plângere penală. Mai mult, unii dintre acești candidați au pus fotocopii și ei nu pățesc nimic”, a completat Viorel Cataramă. Ulterior, într-un comunicat de presă, el i-a menționat și pe Mircea Diaconu și Theodor Paleologu.

În acest context, purtătorul de cuvânt al BEC a spus că există această problemă, dar că „pentru ceilalți candidați numărul semnăturilor afectate de similitudini nu a afectat pragul minim de 200.000 de semnături”.

Din punct de vedere al legii penale, tratamentul trebuie să fie egal”, a intervenit Viorel Cataramă.

Întrebat dacă există aceste suspiciuni și în cazul candidaților deja validați, el a răspuns că „într-un număr mult mai mic, da”.

Așa cum reiese din decizia celorlalți candidați, în dreptul fiecărei decizii au fost enumerate numărul de suspiciuni de similitudine pentru fiecare dintre candidați, doar că numărul pentru aceștia nu afectează condiția de a fi candidat”, a completat el.

Întrebat de ce în cazul acestor candidați validați de BEC nu au fost făcute sesizări la parchet, Mircea Preoțescu a explicat că „datorită faptului că numărul de semnături suspicionate nu afecta condiția de candidat”. El nu a putut să răspundă la întrebarea dacă nu e vorba de un fals în înscrisuri în toate cazurile în care au fost semnalate semnături false.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri