Video "Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă". Protest ilegal AUR la Parlament, Ludovic Orban și Csoma Botond au fost agresați

Data actualizării: Data publicării:
protest parlament
Un protest AUR a avut loc la Parlament, în timpul căruia manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Un protest AUR are loc, miercuri, la Parlament, în timpul căruia manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii. Jandarmeria Română a a anunțat că protestul este ilegal dar că manifestanții refuză să plece. "Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă", a amenințat la un moment dat un parlamentar AUR.

ACTUALIZARE 13.00 Deputatul AUR Darius Pop care le-a spus jandarmilor în timpul protestului de la Parlament că au "noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă" a oferit reporterilor Digi24, în exclusivitate, o explicație halucinantă. El a spus că "în Maramureș cuțitul se poartă, tradițional, la brâu".

ACTUALIZARE 11.40. Cel de-al doilea parlamentar agresat este Csoma Botond, liderul deputaților UDMR.

ACTUALIZARE 10.55. "În rândul manifestanților și-a făcut apariția domnul Orban Ludovic, care a fost agresat verbal și huiduit de ceilalți participanți la adunarea publică.

Jandarmeria Capitalei efectuează demersuri pentru a identifica persoanele care au încălcat legislația în vigoare în această situație și pentru a dispune măsuri legale împotriva acestora.

Menționăm faptul că s-a permis accesul domnului Orban Ludovic în Curtea Palatului Parlamentului și, sub protecția jandarmilor, a fost condus într-o zona de siguranță, fiind adoptată varianta conducerii persoanei în interiorul curții, printr-o altă intrare.

De asemenea, o persoană din rândul manifestanților a agresat verbal un alt parlamentar, făptuitorul fiind identificat de jandarmi, pentru a fi întocmite demersurile necesare sesizării organelor de urmărire penală. Jandarmeria Capitalei va sprijini aceasta acțiune și prin punerea la dispoziție a imaginilor necesare pentru probarea faptelor", a transmis Jandarmeria.

ACTUALIZARE 10.40. Ludovic Orban a declarat că a fost agresat de manifestanții AUR în timp ce încerca să intre în curtea Palatul Parlamentului, pe la intrarea de la Camera Deputaților.

Orban a declarat la Parlament că nu a fost lăsat de către jandarmi să intre în curtea Parlamentului. "I-am solicitat ofiţerului să sune şeful dispozitului, să îi solicite să îmi permit accesul, ca parlamentar pe intrarea normal în clădirea Parlamentului", a spus Ludovic Orban, adăugând că "nu i s-a dat acest acces şi poarta i-a rămas închisă în nas".

"Mi s-a spus că nu pot să intru decât dacă traversez pe partea cealaltă, pe la Senat şi am fost obligat de interdicţia forţelor de ordine de la Jandarmerie să merg pe strada Izvor spre Bulevardul Libertăţii. Am fost în primă fază lăsat în pace, nimeni nu mi-a zis nimic, până au început să apară agitatori", a povestit Orban.

"Singura excepţie pe care trebuie să o evidenţiez este un coleg din AUR, Antonio Andusceac, care a încercat să îi convingă pe manifestanţi să nu mă agreseze şi cred că şi-a luat-o şi el". Ludovic Orban a povestit cum a fost agresat der protestatarii AUR. "Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag, lovit cu piciorul, să nu se vadă pe cameră, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace. În plus, era evident că erau oameni acolo incitatori", a spus Orban. 

Știrea inițială:

Protestul a început în jurul orei 8.00, fiind prezenți în jur de 300 de manifestanți.

"E dreptul nostru de a protesta, îl exercităm, în momentul în care vedem legi nedrepte şi nu le putem opri, protestăm", a strigat liderul AUR, George Simion.

El a fost îndepărtat de un jandarm, în momentul în care s-a urcat pe gardul Parlamentului.

"Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă", a spus deputat AUR Darius Pop, care lua parte la protest.

"În legătură cu manifestaţiile aflate în desfăşurare la Palatul Parlamentului, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti face următoarele precizări: În curtea obiectivului, are loc o manifestaţie de protest formată din invitaţi şi membri ai unei formaţiuni politice.În acelaşi timp, în exteriorul curţii, se desfăşoară o adunare publică nedeclarată, formată din alţi membri ai aceleiaşi formaţiuni politice, precum şi simpatizanţi ai acesteia.

Manifestanţilor din curtea Palatului Parlamentului, cât si din exterior, li s-a adus la cunoştinţă că activitatea desfăşurată nu îndeplineşte condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul. Menţionăm faptul că Jandarmeria Română respectă dreptul constituţional la liberă exprimare al tuturor cetăţenilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”, a transmis Jandarmeria.

La fața locului au venit dube ale Jandarmeriei, iar câțiva dintre manifestanți au fost ridicați.

Incidentele vin la scurt timp după ce un membru AUR a încercat să intre în Parlament cu patru gloanțe.

Citește și: Ludovic Orban: Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag, lovit cu piciorul, să nu se vadă pe cameră 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri