Avocatul Poporului a demisionat. V. Ponta: Președintele e vinovat, îl acuza în fiecare ieșire publică

Data publicării:
avocatul poporului crisu 5507658-Mediafax Foto-Octav Ganea

Actualizare 17.55. Premierul Victor Ponta susţine că Traian Băsescu este vinovat pentru demisia Avocatului Poporului. „S-a săturat de toate presiunele de la preşedinte, în fiecare ieşire publică preşedintele îl acuza pe Avocatul Poporului. E un om, un profesionist şi mi-a zis că nu doreşte să mai continue”, a spus premierul Victor Ponta.

Traian Băsescu i-a reproşat Avocatului Poporului că nu atacă Legea insolvenţei la Curtea Constituţională.

„De la instalarea guvernului Ponta, s-au emis 80 de ordonanţe simple şi 105 ordonanţe de urgenţă. Total: 185 de ordonanţe, când ai o majoritate de 70% în Parlament. Asta arată că priorităţile acestor oameni sunt să scape de sub orice control, având în vedere că Avocatul Poporului, care este singurul care poate ataca ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, nu îşi face datoria. El este un supus al puterii şi nicidecum Avocatul Poporului. Numai la Preşedinţie au fost depistate peste 30 de ordonanţe suspecte de neconstituţionalitate, dar nu avem ce le face. Avocatul Poporului este parte a puterii politice, degeaba se numeşte Avocatul Poporului, el este avocatul USL-ului, nu al poporului. Nu îl reprezintă, atât timp cât tolerează ca acte normative extrem de importante să intre în vigoare, să producă efecte, deşi sunt neconstituţionale”, aprecia președintele Traian Băsescu, în 10 decembrie.

Potrivit lui Crin Antonescu, Parlamentul va trebui să facă o nouă propunere pentru această funcție.

Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, în 22 ianuarie, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.

Avocatul Poporului apără drepturile şi liberatăţile cetăţenilor în relaţie cu autorităţile publice. Aceasta este singura instituţie care poate ataca Ordonanţele de Urgenţă la Curtea Constituţională.

Crișu Anastasiu a atacat, din funcția de Avocat al Poporului, mai multe prevederi legislative la CCR, printre care și Codul insolvenței, declarat ulterior, în 29 octombrie, neconstituțional.

În 14 decembrie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, unde reprezentanţii instituţiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialităţile din cadrul primăriei, reprezentanţii Janadarmeriei şi cu participanţii la proteste, verificările fiind în curs de desfăşurare.

Crișu Anastasiu a fost propunerea lui Victor Ponta pentru Avocatul Poporului. El era fostul procuror general al Curții de Conturi, care în urmă cu zece ani, el a deschis dosarul în care Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei, era acuzat că, în calitate de ordonator de credite, nu a avut aprobarea Consiliului General al Municipiului București, pentru o serie de plăți făcute pentru Pasajul Basarab.

„Presiunile l-au făcut probabil să cedeze”

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, contactat de Digi24, consideră că Crișu Anastasiu a demisionat din cauza presiunilor la care era supus de actuala majoritate. „Probabil că e mai sensibil, nu a mai rezistat la presiune”, a declarat, la Digi24.

Gheorghe Iancu a explicat că a primit cu regret vestea demisiei lui Crișu Anastasiu, pe care îl consideră prieten, un om „profesionist, corect și cinstit”.

„Sunt atâtea ordonanțe de urgență care nu sunt constituționale și care sunt emise aiurea, încât presiunile care sunt pe capul acestui om, repet, îl cunosc de mulți ani de azi, l-au făcut probabil să cedeze și atunci omul s-a retras decât să aibă necazuri cu niște oameni cu care am avut și eu necazuri când am fost revocat pe 3 iulie 2012”, a spus fostul titular al mandatului de Avocat al Poporului atunci când a fost întrebat care crede că este motivul prezentării demisiei de către Crișu Anastasiu.

Potrivit lui Gheorghe Iancu, Criși Anastasiu a fost ținta unei reacții firești a populației, care l-a criticat recent, pentru că din cauza presiunilor invocate el încetase să mai fie un avocat al oamenilor, al poporului.

Cine este Crişu Anastasiu

La momentul propunerii sale, Crișu Anastasiu era cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitășii București, autor al multor lucrări de specialitate, și avocat, Crișu Atanasiu a intrat în magistratură, ca judecător, la Judecătoruia Călărași, în anul 1981, potrivit CV-ului postat pe site-ul instituției de învățământ superior.

La un an mai târziu, în 1982, el a devenit procuror, la Procuratura locală Bolintin Vale, județul Giurgiu, iar din 1985, la Procuratura Municipiului București.

Între 1990 – 1991, a fost inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului, iar între 1991 – 1993, șef al Compartimentului juridic di cadrul Departamentului de Control al Guvernului României. În 1993 a câștigat prin concurs postu de secretar general al Curții de Conturi a României, post pe care l-a ocupat timp de un an. Între 1995 și 2002, a fost consilier de conturi în aceeași instituție, iar între 2002 și august 2005, el a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi, numit de Președintele României.

În această funcție fiind, în 2002, Crișu Anastasiu a sesizat Colegiul Jurisdicțional al Municipiului București că primarul general al Capitalei, pe atunci Traian Băsescu, în calitate de ordonator de credite, nu ar fi avut aprobarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru niște plăți făcute în contul unei firme, pentru lucrări la Pasajul Basarab. Ulterior, actualul șef al statului a fost exonerat de acuzații, scria presa la acea vreme.

La finalul mandatului, din august 2005, până în iunie 2009, Crișu Anastasiu a fost procuror la Parchetu General și formator al Institutului Național al Magistraturii.

El ceruse, în mai 2009, să iasă din magistratură, prin demisie, solicitare admisă de Consiliul Superior al Magistraturii și înaintată Admistrației Prezidențiale. În data de 22 iunie 2009, președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru eliberarea sa din funcţie, prin pensionare, iar de atunci este avocat, potrivit CV-ului.

Gheorghe Iancu, cel care fusese anterior Avocat al Poporului, fusese revocat din funcție, în locul său fiind desemnat interimar Valer Dorneanu. Parlamentul a discutat revocarea Avocatului Poporului după ce Comisia Juridică a aprobat o solicitare formulată de USL.

Gheorghe Iancu a fost revocat cui 236 de voturi pentru și 46 împotrivă, iar la acea dată PDL a părăsit lucrările celor două camere reunite unde trebuie să se discute cererea de revocare a lui Gheorghe Iancu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a susţinut în şedinţa Camerelor reunite că ceea ce se întâmplă este un atac fără precedent la adresa instituţiilor statului.

Uzând de prorogativele sale legale, în 22 iunie, Gheorghe Iancu a contestat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă prin care Institutul Cultural Român trece din subordinea preşedintelui ţării, în subordinea Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...