C. P. Tăriceanu, despre adoptarea statutului PNL: Acest vot arată o anumită somnolență democratică

Data publicării:
22032013 20m 20tariceanu-51052

În urma adoptării noului statut, PNL va avea o structură de conducere aleasă prin vot pe listă, votată în bloc. După ce statutul a fost adoptat cu 1424 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”, PNL va avea un președinte, un vicepreședinte și 60 de membri în biroul politic.

„Eu cred că această conducere ar fi trebuit aleasă uninominal, așa cum se întâmplă de altfel în partid și la nivel teritorial”, a spus fostul președinte al partidului.

O analiză destul de blândă mă face să spun să există o anumită somnolență democratică, pentru că nu cred că votul acesta exprimă dorința celor mai mulți dintre colegii mei de a rămâne lucrurile așa, că așa vor rămâne pe veci, că avem o echipă care permanent o reconfirmăm și nu dăm posibilitatea și altora să intre în competiție”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Citiți și:

Ponta, la Congresul PNL. Dacă voi găsi pe cineva să-l pun premier, în mod sigur nu va fi „primarul Iohannis”

Congres cu scântei la PNL. Liberalii îşi votează statutul şi noua conducere

Una dintre cauze s-ar putea să fie maniera în care președintele în funcție, Crin Antonescu, a abordat problema asta a statutului, punând într-un fel delegaților problema unei demostrații de încredere față de capacitatea lui de a conduce în continuare partidul, de a suține implicit și formula de statut cu care domnia sa a venit astăzi în fața congresului”, consideră Călin Popescu Tăriceanu.

Referindu-se la alegerile de mâine din partid, la care Crin Antonescu este singurul candidat pentru președinție, Călin Popescu Tăriceanu consideră că nu este, în prezent, necesară o contestare a poziției lui Crin Antonescu.

„Trebuie să existe elementul de competiție”

Liderul liberal a subliniat că poziția pe care a adoptat-o înaintea congresului PNL nu a fost una critică, ci mai degrabă o alternativă.

„Într-un partid politic trebuie să existe dispute, confruntări de idei, de valori, de principii”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

„Într-un partid democratic, cu atât mai mult într-un partid liberal, trebuie să existe elementul de competiție, care este singurul care poate să aducă la suprafață, în prim planul vieții politice, oameni noi, oameni competenți, oameni dedicați, oameni cu credibilitate”, este de părere fostul președinte al PNL.

„Eu cred, de exemplu, că actuala conducere a Partidului Național Liberal are foarte mulți lideri care au dovedit, prin cariera politică de până acum, eu știu, profesionalism, experiență politică, au credibilitate, au multe atribute necesare pentru a fi un lider politic. Dar nu cred că în PNL resursele s-au epuizat. Eu cred că tot timpul trebuie să dăm posibilitatea și altor oameni să-și încerce șansa, să încerce să treacă testul. Să le dăm posibilitatea să treacă testul”, a argumentat Călin Popescu Tăriceanu.

„Conducerea trebuie să fie, în general, o conducere colegială, nu este o conducere unipersonală”

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu este adeptul funcției de prim vicepreședinte. „Cred că într-un partid modern, conducerea trebuie să fie, în general, o conducere colegială, nu este o conducere unipersonală. Prin urmare, formula de președinte și vicepreședinte, căruia îi deleagă atribuțiile, poate să ne ducă mai degrabă la ideea unei conduceri unipersonale. Eu cred că astăzi într-un partid democratic, modern, liberal, ideea este ca la luarea decizie să aduci cât mai mulți oameni, dar nu 70, că atunci nu se poate face o dezbatere”, consideră Călin Popescu Tăriceanu.

„În politică nu puteam să facem greșeală mai mare dacă încălcăm un principiu fundamental: subiecte, nu persoane”, consideră liderul liberal, subliniind că, dacă se merge exclusiv pe cartea unui lider, există riscul ca în momentul în care acesta se uzează, partidul să fie „făcut zop”.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, structura adoptată azi, cu un președinte, un vicepreședinte și 60 de membri în biroul politic, „nu poate fi eficientă pentru luarea unor decizii politice rapide, este o structură greoaie și mi se pare să ne ducem încet, încet către o democrație participativă, în loc de o democrație reprezentativă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...