Câciu, întrebat de ce furnizorii de energie n-au primit niciun leu pentru compensarea facturilor: Întrebați-l pe domnul Popescu

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu face declarații.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, Foto: gov.ro

Furnizorii de energie nu au primit niciun ban pentru compensarea facturilor, iar pentru asta este responsabil Ministerul Energiei, a spus, joi, ministrul Adrian Câciu. El a afirmat că Ministerul Finanțelor a dat banii necesari în acest scop, dar că nu s-a decontat niciun leu. "Întrebați-l pe domnul Popescu", a conchis el.

"Trebuie să vedem ce face Ministerul Energiei cu lanțul industriei energetice, deconturile nu se depun la Finanțe. Întrebați-l pe domnul Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei - n.r.).

Ne preocupă să salvăm oamenii și economia, am prins în bugetul Ministerului Energiei și în bugetul Ministerului Muncii bani pentru compensare, în sensul de decontare a facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebați Ministerul Finanțelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi.

E la Ministerul Energiei această problemă. Ce a ținut de Ministerul Finanțelor, de Parlament sau de politicile bugetar-fiscale ca să avem acești bani, să facem rost de aceste venituri pentru a pune bani în bugete, am făcut. Banii sunt acolo", a spus Adrian Câciu.

Furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

"Din înţelegerea noastră, se doreşte un număr cât mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmând să fie exceptaţi doar agenţii economici mari, care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat şi alte tipuri de facilităţi. (...) Până în momentul de faţă nu s-a făcut nicio plată către furnizori, iar această schemă de la 1 noiembrie este finanţată în totalitate de furnizori", a arătat Dărăban, în conferinţa "Criza energetică - soluţii la problemele momentului".

Ea a susţinut că întârzierea decontării va crea o presiune mare pe cash-flow-ul companiilor de furnizare.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, întrebat în aceeaşi conferinţă de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

"Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii", a subliniat Popescu.

În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situaţiile punctuale.

"Nu poţi să spui că, pentru o factură care nici nu ştii la care dintre furnizori nu este corectă, tu opreşti decontările pentru toată zona de furnizare. Aici suntem puţini îngrijoraţi", a precizat ea.

Potrivit reprezentantei ACUE, 70% din factura la gaze reprezintă costul furnizorului cu achiziţia mărfii şi 50-60% în cazul facturii la electricitate, iar marja furnizorilor este de 5% în medie.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Celine Dion, într-o imagine rară alături de gemenii ei, la concertul The Rolling Stones. Nelson și Eddy au 13...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita