Camera Deputaţilor şi Senatul au ales marţi doi judecători ai Curţii Constituţionale, după ce mandatele a doi judecători au expirat recent. Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, susţinut de PSD, a fost ales judecător CCR din partea Senatului, iar preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, propunerea UDMR, a fost votat din partea Camerei Deptaţilor.
Asztalos Csaba, votat de Camera Deputaților
ACTUALIZARE 14:03 Camera Deputaţilor a validat, marţi, numirea lui Asztalos Csaba în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.
Votul a fost secret cu buletine.
Conform rezultatului votului, Asztalos Csaba, propus de UDMR, a obţinut 195 voturi pentru şi 73 împotrivă.
Ceilalţi candidaţi - Verginia Vedinaş, propusă de S.O.S România, a obţinut 13 voturi pentru şi 255 împotrivă, iar Lăcrămioara Axinte, propusă de AUR - 60 voturi pentru şi 208 împotrivă.
Asztalos Csaba îl înlocuieşte la Curtea Constituţională pe Varga Attila, al cărui mandat expiră în data de 12 iulie.
Mihai Busuioc, votat de Senat
ACTUALIZARE 13:45 Mihai Busuioc a fost ales judecător al Curţii Constituționale cu 79 de voturi pentru şi 36 de voturi contra.
Rodica Cuşnir, propunerea SOS România, a primit 10 voturi pentru şi 105 contra, Niculescu Ţăgărlaş 2 voturi pentru, 113 contra şi propunerea AUR, Petrescu Adina, 24 de voturi pentru şi 91 contra.
Citește și: Mihai Busuioc a fugit de întrebări privind CV-ul său, după audierea din Senat pentru postul de judecător CCR: „Lucrurile sunt clare”
Știrea inițială
Două poziţii de judecător al Curţii Constituţionale vor fi votate de cele două Camere ale Parlamentului, potrivit ordinii de zi de marţi a plenului. Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a anunţat luni că preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, este susţinut de grupul senatorial al PSD pentru postul de judecător CCR.
De asemenea, UDMR va nominaliza un judecător CCR, din partea Camerei Deputaţilor, fiind vehiculat numele preşedintelui CNCD, Csaba Asztalos.
Liderul USR Dominic Fritz afirma, recent, că există o înţelegere potrivit căreia PSD şi UDMR vor face propuneri de judecători pentru Curtea Constituţională a României, iar USR va avea o propunere pentru Avocatul Poporului, amintește Agerpres.
Biroul permanent al Senatului a aprobat, recent, declanşarea procedurii de numire a unui judecător la Curtea Constituţională, după expirarea mandatului actualului preşedinte al Curţii, Marian Enache, numit de forul legislativ.
Votul în plen, pentru noul judecător al CCR, trebuia să aibă loc luni, 23 iunie 2025, însă a fost amânat, din cauza votului de învestitură a Guvernului Bolojan.
De asemenea, CCR a informat Parlamentul că mandatul judecătorului Varga Attila expiră în data de 12 iulie.
Procedura numirii judecătorilor CCR
Potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare. Fiecare candidat va depune un CV şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie.
Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii, conform Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.
Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.
Editor : B.P.