Ce legi a întors Traian Băsescu în Parlament

Data publicării:
basescu ziua europei presidency ro crop-9

Ultima piedică pusă Executivului este bugetul, care ar putea să nu intre la timp în vigoare, pentru că şeful statului îl va trimite la reexaminare. Mai mult, a ameninţat că îl va contesta şi la Curtea Constituţională. 

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat zilele trecute că nu este de acord cu varianta de buget pentru 2014 votată în Parlament. În opinia şefului statului, banii colectaţi din acciza la benzină sunt destinaţi campaniilor electorale de anul viitor. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta insistă că doar aşa se vor strânge bani pentru autostrăzi.

Nici reducerea pragului de participare la referendumuri, de la 50 la 30%, nu a fost ocolită de peripeţii. Traian Băsescu şi opoziţia şi-au folosit toate armele ca să împiedice intrarea în vigoare. Preşedintele a retrimis legea la reexaminare şi a atacat-o la Curtea Constituţională. PDL a contestat-o şi el la Curte. Judecătorii au decis că pragul poate fi folosit doar la un an după intrarea legii în vigoare.

Un alt act normativ la care şeful statului s-a opus a fost memorandumul privind Rompetrol. A urmat acelaşi traseu. reexaminarea şi contestarea la Curtea Constituţională. Judecătorii i-au dat dreptate preşedintelui. Traian Băsescu a acuzat Guvernul că a încercat să facă să dispară pur şi simplu 400 milioane de dolari din datoria Rompetrol de aproximativ 600.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri