Exclusiv Ce mai fac “foștii”. Crin Antonescu: "Fac ce-mi place, când îmi place"

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
crin-antonescu-digi24
Fostul președinte al PNL nu s-ar mai întoarce de la Bruxelles

Digi24.ro continuă serialul despre foștii demnitari ai României, acum ieșiți din viața politică, cu fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. De câțiva ani de zile, el locuiește doar la Bruxelles, soția lui fiind comisar european pentru transporturi. “Bruxellesul a ajuns să-mi placă foarte mult. Aș vrea să trăiesc acolo”, declară Crin Antonescu în exclusivitate pentru digi24.ro.

Crin Antonescu va împlini în curând 63 de ani și chiar dacă n-a ajuns încă la vârsta pensionării, el a ales în urmă cu mai bine de șase ani să se retragă definitiv din politică. A refuzat să mai candideze pentru vreo funcție publică, nici măcar nu s-a mai întors la catedra de istorie și a lăsat doar pe seama soției grija de a aduce banul în casă. Începând cu anul 2007, când a fost aleasă în Parlamentul European, Adina Vălean câștigă sume importante de bani, ea ocupând diverse posturi bine remunerate la Bruxelles. Între 2014 și 2017, soția lui Crin Antonescu a fost vice-președinte al Parlamentului European, apoi președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (2017-2019), iar din 2019 este Comisar european pentru Transporturi.

Fac ce-mi place, când îmi place”, ne povestește Crin Antonescu, căruia i se pare foarte comfortabil să poată ieși pe stradă fără să fie recunoscut. “Am ținut mereu la normalitate. E minunat să bei o bere sau o cafea, undeva în public, și să nu dai nimănui nici o explicație. Fără nici o dorință de a supăra pe cineva, ceea ce eu fac nu mai e acum de interes public”, declară Antonescu.

Cu toate că se mai întâlnește uneori cu câțiva politicieni la Bruxelles, Crin Antonescu spune că nu mai e interesat de politică. “Sunt semi-atent la politică, dar nu mi se mai pare pare deloc pasionant”, spune fostul lider PNL. El mărturisește că în urmă cu câteva luni, cu ocazia “unei serbări la partid”, a primit o invitație de la actualul lider al PNL, Nicolae Ciucă. “M-a invitat, ne-am cunoscut, am discutat puțin, a fost un gest frumos din partea domniei sale”, ne-a mai spus Crin Antonescu, care a adăugat că, altfel, el nu mai e un partener bun de discuții pentru actualii lideri ai partidului. Poate și datorită distanței, mai adaugă el. “Bruxellesul a ajuns să-mi placă foarte mult. Aș vrea să trăiesc acolo. E o chirie tare plăcută”.

Crin Antonescu speră să publice o carte în această toamnă

Fostul președinte al PNL spune că de mulți ani se gândește să publice o carte, care “nu e o carte de memorialistică, nu e carte cu anecdote, e mai degrabă o descriere a peisajului politic”. Ideea i-a venit în perioada în care a decis să renunțe la politică. “Am considerat atunci că ar trebui să treacă un timp, să treacă vreo șase-șapte ani măcar pentru a putea vedea mai bine acest peisaj. Ei bine, timpul a trecut. Așa că, dacă toate lucrurile se așează, în toamna asta cartea ar trebui să vadă lumina tiparului”, a mai spus Crin Antonescu. Una din marile sale bucurii, în ultima vreme, a fost vestea că fiica sa, Irina, 21 de ani, a fost acceptată la un master la London Shool of Economics.

Cine este Crin Antonescu

George Crin Laurențiu Antonescu (62 de ani) a fost președintele PNL din 2009 și până în 2014. A candidat la președinția României în anul 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea, fiind apoi unul dintre artizanii coaliției PSD - PNL sub numele de Uniunea Social- Liberală, care a rezistat până în 2014. Timp de o lună și jumătate, în vara anului 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu. În decembrie 2012, USL condus de Antonescu în calitate de co-președinte a câștigat alegerile parlamentare cu aproape 60% dintre voturile românilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri