Ce spune Ciucă despre o alianță electorală între PNL și PSD în 2024: E nevoie să avem încredere unii în alții

Data publicării:
marcel ciolacu si nicolae ciuca
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a declarat, la DC News, despre o alianță electorală între PNL și PSD în anul 2024, că „această coaliție a pornit de la responsabilitatea politică pentru trecerea țării prin criza care exista în 2022”, adăugând că o „alianță politică nu se face de dragul cuiva sau împotriva cuiva” și că „acest construct politic trebuie să aibă în vedere un proiect pentru cetățenii României”. Ciucă a mai explicat că e nevoie să existe încredere între doi sau trei parteneri, când e vorba de o alianță.

Întrebat dacă PNL și PSD ar putea candida împreună la alegerile din 2024, Ciucă a explicat că „această coaliție de guvernare a fost asumată pornind de la responsabilitatea politică pentru trecerea țării prin criza care exista în 2022 și se prefigura”.

Șansele unei alianțe PSD-PNL la alegerile din 2024

„Aici am avut o oarecare intuiție, chiar și președintele țării, când a cerut formarea unei coaliții care să aibă o majoritate parlamentară consistentă care să ia decizii fără să-i fie teamă că nu are susținerea politică. Îmi aduc aminte că erau voci care nu ne dădeau mai mult de trei, patru luni. Eu am văzut această guvernare nu pentru un scop politic, ci pentru a ne asuma responsabilitatea față de țară, pentru a menține echilibrul și stabilitatea politică. În situația în care suntem orice ne trebuia, mai puțin o instabilitate politică, motiv pentru care această coaliție a funcționat și cred eu că a funcționat cât se poate de așezat”, a mai explicat președintele PNL.

Ciucă a mai adăugat că „o coaliție sau o alianță politică nu se face de dragul cuiva sau împotriva cuiva” și că „acest construct politic trebuie să aibă în vedere un proiect pentru cetățenii României”.

„Este o chestiune care depinde foarte mult de încrederea care trebuie să existe între doi sau trei parteneri atunci când se discută realizarea unei alianțe politice. Pentru a face acest lucru este nevoie de onestitate, de loialitate, de încredere și de un proiect serios de țară care să treacă dincolo de anul electoral. Este nevoie ca proiectul acesta să aibă consistența necesară să convingă atât electoratul, cât și activul fiecărui partid”, a mai spus Ciucă, care este și președintele Senatului.

De asemenea, Nicolae Ciucă a mai spus că „este vorba despre două partide care au o istorie nu de fiecare dată convergentă”, fiind fiecare „cu propriile ideologii și cu ego-ul său intern”.

„PNL a demonstrat-o și la alegerile trecute, a demonstrat-o de fiecare dată când a fost nevoie, că are și capacitatea și motivarea necesară să intre în alegeri de unul singur și să-și îndeplinească obiectivele”, a mai spus liderul PNL.

Totodată, Ciucă a dat ca exemplu anul 2019, când PNL a dat președintele României, câștigând cu 64%, în 2020, și alegerile locale, cu 34,5%.

Nicolae Ciucă spune că „PNL are capacitatea și motivarea să meargă singur în alegeri”

„PNL are capacitatea și motivarea să meargă singur în alegeri. Sigur că de la alegerile locale până la alegerile parlamentare am pierdut 10%, ceea ce nu se va mai întâmpla. Este o greșeală pe care trebuie să o recunoaștem, o asumare a conducerii partidului și a liderilor noștri locali. Eu sunt determinat ca astfel de greșeli să nu se mai repete. Trebuie să ne menținem coeziunea și determinarea astfel încât să intrăm în alegeri singuri, iar dacă există un proiect, trebuie să se analizeze și trebuie asumat. Aici nu e vorba de PNL sau PSD, ci e vorba de țară. În actualul context avem nevoie de stabilitate politică pentru România”, a mai menționat Ciucă.

Președintele PNL a fost întrebat dacă ar exista concesii pe care partidul le-ar putea face pentru a se forma o alianță cu PSD, în cazul unui proiect de țară agreat de partid și dacă ar putea renunța la candidatura pentru funcția de președinte al României.

„Aici este nevoie de foarte multă analiză. Este clar că fiecare dintre cele două partide vizează cel puțin una dintre cele două funcții importante. Deocamdată, nu suntem acolo. Nu e vorba de concesii pentru vreunul din președinții celor două partide, ci este vorba de proiectul consistent pentru țara noastră. Avem nevoie de asumarea acestor elemente de responsabilitate față de un proiect de țară”, a mai spus Ciucă.

El a mai declarat că „România are nevoie de un proiect de țară, fiindcă statul este cam putred”, adăugând că „el trebuie reașezat” și pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să aibă loc, înainte de toate, schimbările fundamentale.

„Aproape că se intră în derizoriu cu proiectul de țară. Toată lumea vorbește de proiect de țară, dar proiectul acesta trebuie definit și descris. Sunt aceste reforme asumate, ele trebuie să se întâmple. Dacă nu se întâmplă nu beneficiem de finanțările din PNRR“, a conchis Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”