Ce spune MAE despre discursul lui Viktor Orban la Băile Tușnad și ce i s-a transmis ambasadorului Ungariei

Data publicării:
sigla mae pe usa ministerului afacerilor externe interior cu umbra unui barbat
Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că l-a convocat luni pe ambasadorul Ungariei la București, după discursul controversat al lui Viktor Orban susținut sâmbătă la Băile Tușnad. MAE și-a exprimat „surprinderea față de prezentarea în discursul public al Prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”. 

„MAE precizează că ambasadorul Ungariei la București a fost convocat astăzi, 24 iulie 2023, la sediul MAE, în contextul discursului susținut sâmbătă, 22 iulie 2023, de Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tușnad. 

Partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reținere în declarațiile și mesajele publice ale oficialilor ungari aflați în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tușnad de anul acesta. În context, a exprimat surprinderea față de prezentarea în discursul public al Prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română. 

MAE român a precizat, totodată, că declarațiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanță cu obiectivul promovării unei relații pragmatice, constructive, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două state, obiectiv susținut de partea română”, arată comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Ungaria are un interes substanţial de a coopera cu România pe baza respectului reciproc, întrucât acest lucru este „benefic pentru ambele ţări şi ambele naţiuni”, a afirmat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, după ce ambasadorul ungar la Bucureşti a fost convocat la MAE român în urma declaraţiilor premierului Viktor Orban la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri